Super Mammy
Βρείτε μας στο
Media

Δηλαδή τι περιμένατε να δείτε από τον Σεφερλή εσείς που τον κράζετε;

Το Super Mammy δε μας έκανε σοφότερους ως προς την ποιότητα του χιούμορ του κ. Σεφερλή

Τελευταία φορά που γέλασα με κάποιο θεατρικό του Μάρκου Σεφερλή, ήταν το 2009. Κι αν το έβλεπα κι αυτό με τα τωρινά μου μάτια και μυαλά, μάλλον δε θα γελούσα. Το Super Mammy, η νέα του κωμική σειρά στον ΑΝΤ1 δεν έδωσε κάποια καινούργια πληροφορία για τον «κωμικό».

Παίζω κορώνα-γράμματα τα 50 ευρώ που έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό βάζοντας αυτά τα εισαγωγικά, γιατί μπορεί κανένας δικαστής να δικαιώσει τον Μάρκο Σεφερλή για τα εισαγωγίκα αυτά, εφόσον μου κάνει και μένα καμία μήνυση για ηθική βλάβη ή δεν ξέρω τι άλλο, και θα πάω να κάνω παρέα στην κ. Ακρίτα για να βρούμε μαζί τα χρωστούμενα.

Η πρεμιέρα του Super Mammy στον ΑΝΤ1 δεν ξέρω για ποιον λόγο ήταν πολυαναμενόμενη. Έκανε, η αλήθεια είναι, και πολύ καλό πρόμο της σειράς το κανάλι, άγνωστο το γιατί. Άγνωστο επίσης το γιατί επένδυσε σε αυτή τη σειρά κι αν είχε κάποια συμφωνία υποχρέωσης με τον Μάρκο Σεφερλή στο πλαίσιο της συνεργασίας για το τηλεπαιχνίδι 5Χ5.

Την έκανε όμως την επιλογή, έδωσε το πράσινο φως, επένδυσε σε αυτή την κωμική σειρά και ήδη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο αρκετός κόσμος την σχολίασε με πολύ αρνητικό τρόπο. Η σειρά ήταν χαμηλά στη δεκάδα με τα trends στο Twitter, αλλά μπήκε στα trends και αυτό λέει πολλά.

Άλλαξε ο Σεφερλής και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Ποιος έμαθε σήμερα τι είναι ο Μάρκος Σεφερλής; Ποιος περίμενε το Super Mammy για να τον μάθει; Κανείς. Σχεδόν 30 χρόνια κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Απλώς μέχρι ένα σημείο ήταν άλλη η εποχή και ο ίδιος έδινε και κάποια στοιχεία εξέλιξης. Όταν έπαψαν αυτά και άλλαξαν οι εποχές, αντιληφθήκαμε με τι ακριβώς γελούσαμε.

Και τι κάναμε; Υπήρξαν αυτοί που έπαψαν να παρακολουθούν όσα κάνει, υπήρξαν αυτοί που δεν ασχολήθηκαν με τις αρνητικές κριτικές και συνέχισαν να στηρίζουν, υπήρξαν κι αυτοί που ήθελαν απλά να επιβεβαιώνουν το κριτήριο τους να μην τους αρέσει και περίμεναν να δουν κάθε νέα του δουλειά για να τον κράξουν. Έχοντας δηλαδή ήδη αποφασίσει μέσα τους το πού θα πάει το συναίσθημά τους.

Δεν μπορώ να ξέρω τι ανάγκη έχει κάποιος για να συνεχίσει να βλέπει Σεφερλή. Μπορώ να πω όμως ότι θεωρώ πολύ πιο τίμιους αυτούς που τον στηρίζουν ξεκάθαρα και αποδέχονται το «χιούμορ» του παρά όλους αυτούς που ξεσαλώνουν κάθε φορά στα social media και ψάχνουν το παραμικρό ίχνος για να καταθέσουν την υψηλή τους κουλτούρα.

Μία φορά είναι αρκετή να πεις ότι δεν παρακολουθείς Σεφερλή και ότι συμφωνείς με τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτονται. Όταν το επαναλαμβάνεις, τότε απλώς θες να σου πουν ένα μπράβο γιατί είσαι ο σούπερ, ο έχων τρομερή ποιότητα και κριτήριο, ο ανώτερος, ο ένας από τους λίγους.

Το Super Mammy είναι Super Dummy

Ακούγεται διαρκώς ότι γεμίζει τα θέατρα του με 1.000 και 2.000 άτομα τα καλοκαίρια και σε όλους εμάς που δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα το αστείο στα όσα κάνει, μας δίνεται η αίσθηση ότι είμαστε οι λίγοι. Κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί. Ε, κάποιοι απ΄αυτή την κατηγορία θα παρακολουθούν-στηρίζουν όσα κάνει, μόνο και μόνο για να καταγγείλουν τα ίδια και τα ίδια.

Αν ήταν οι άνθρωποι να αλλάζουν στην ηλικία που έχει ο Σεφερλής, τότε δε θα μας έπαιρνε τόσο χρόνο για να σβήσουμε όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας.

Όχι, ο Σεφερλής δεν πρόκειται να αλλάξει. Κι όσοι τον ακολουθούν επίσης. Κι επειδή δεν είναι τρομερά πολλοί, αλλά είναι ένας σεβαστός αριθμός, ο ΑΝΤ1 δεν θα κάτσει να σκάσει και ιδιαίτερα αν ξεφύγει καμιά…περίεργη ατάκα ή κανένας χλευασμός σε εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Το Super Mammy, για να το κρίνουμε και στην πράξη γι΄αυτό που λέει ότι είναι και όχι σκαλωμένοι πάνω σε ταμπέλες και πολιτικές κορεκτίλες, δεν είναι αστείο. Δεν γελάς ούτε μια φορά. Και τα κονσερβοκούτια γέλιων το κάνουν πιο άβολο και cringe.

Αν λοιπόν σε κόπτει τόσο που η τηλεόραση συνεχίζει να στηρίζει αυτού του είδους τα πρόσωπα, δεν κάθεσαι να το βλέπεις ούτε το σχολιάζεις στο Twitter. Δεν το κάνεις γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν είναι κάτι καινούργιο. Και δεν πρόκειται κιόλας να επηρεάσει ιδιαίτερα πολλούς.

Όσους ήταν να επηρεάσει, τους έχει επηρεάσει ήδη. Οι νεότερες γενιές που μπορεί να τον γνωρίσουν μέσα από το Super Mammy, θα τον απορρίψουν πολύ πιο εύκολα. Λίγοι θα παρασυρθούν και αυτοί θα παρασύρονταν ούτως ή άλλως από κάτι. Ας είναι ο Σεφερλής. Οι νεότεροι δεν έχουν τις δικές μας αγκυλώσεις.

Άρα όλο αυτό το νταβαντούρι ειναι το πλέον ανούσιο. Έχει γίνει πια κανόνας στα social media, προφίλ ζουν για να κράζουν το προφανές και για να επαναλαμβάνονται, που περισσότερο την αντίθεση επίδραση από την επιθυμητή έχει.

Άλλωστε, όπως έχει δείξει το πράγμα, ο καλύτερος τρόπος να αποδυναμώσεις κάτι το συντηρητικό, το άκαιρο, είναι να του δώσεις χώρο, να μην το περιορίσεις. Κι αυτό, επειδή δεν έχει δύναμη και περιεχόμενο, θα τρέξει μερικά μέτρα και μετά θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την πίστα.

Όταν λοιπόν κάτι ξέρεις ότι θα είναι ως και απωθητικό, απλά δεν το στηρίζεις ούτε καν με αρνητική προδιάθεση. Εκτός κι αν είσαι κανένας μαζόχας, οπότε πάω πάσο.