40.000 υπογραφές: Η σειρά που ήταν πολύ προχωρημένη για την ελληνική TV απέκτησε φινάλε αποκλειστικά χάρη στην κινητοποίηση του κόσμου
Βρείτε μας στο

Το δύσκολο είδος το animation δεν έχει περάσει και τις καλύτερες μέρες του στη μικρή τηλεοπτική αγορά της Ελλάδας με πολλούς καλλιτέχνες που είχαν ιδέες και ελπιδοφόρα projects να τρώνε «πόρτα» από τα κανάλια τα οποία δεν έβλεπαν κερδοφορία σε αυτά που οι μπούμερς παραγωγοί ονομάζουν «μίκυ μάο».

Υπήρξε όμως ένα κανάλι και κάποιοι δημιουργοί που έδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία σειρά αντάξια ξένων παραγωγών που θα αγαπηθεί, αν υπάρξει εμπιστοσύνη, υποστήριξη στους δημιουργούς και χώρος στο πρόγραμμα των καναλιών.

Η σειρά αυτή ήταν το «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» που προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 2010-2011, 12 χρόνια μετά την πρώτη ελληνική σειρά animation, τα Φραουλόπουλα που σχεδιάστηκαν από τον Νίκο Βεργίτση για την ΕΡΤ, είχαν όμως κατά κύρια βάση του κοινού τους τα μικρά παιδιά. Αντίθετα του «Ουκ» ήταν μία σειρά για ενήλικες, με σατιρικές και σουρεαλιστικές ιστορίες. Ό,τι πιο κοντινό σε Simpsons ή Southpark μπορούσε να έχει η Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Το «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εξελισσόταν στη σύγχρονη Αθήνα όπου πηγαίνει ο Χάρος, θέλοντας να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο, έχει έλλειμμα έναν οβολό στα βιβλία του, αυτό που χρωστάει ο Μένιππος από τότε που πέθανε. Ο Ερμής, ως μεταφορέας των ψυχών και υπεύθυνος που δεν είχε ο Μένιππος τον οβολό, μαζί με τον Χάρο προσπαθούν να βοηθήσουν τον Μένιππο να βγάλει λεφτά ώστε να του πληρώσει τον οβολό.

Η σειρά σατίριζε όλα τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της σύγχρονης εποχής, την οικονομική κρίση αλλά και διεθνείς φιγούρες της πολιτικής όπως πχ ο Μπαράκ Ομπάμα και λειτουργούσε σαν να αποκτούσαν οι γελοιογραφίες των εφημερίδων κίνηση και μεγαλύτερο σενάριο.

Δημιουργοί της σειράς ήταν οι Γιώργος Φειδάς, Γιάννης Τσιτσώνης και Constantine Ganosis. Τη φωνή τους στους τρεις πρωταγωνιστές της σειράς δίνουν οι Πάνος Μουζουράκης, Λευτέρης Ελευθερίου και Γιάννης Σαρακατσάνης. Όμως η σειρά είχε πολλούς Έλληνες ηθοποιούς να δανείζουν τις φωνές τους ως γκεστ στα μόλις 14 επεισόδια του ενός και μοναδικού κύκλου που προβλήθηκε.

Οι Γιάννης Μπέζος, Υρώ Μανέ, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Σολωμού, Σάκης Μπουλάς, Σάννυ Χατζηαργύρη, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αφροδίτη Σημίτη, Constantine Ganosis ήταν μόνο κάποιοι από τους ηθοποιούς που ακούστηκαν να ερμηνεύουν τους χαρακτήρες των σατιρικών περιπετειών του «Ουκ».

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Το χιούμορ της σειράς ήταν αρκετά προχωρημένο για την εποχή του, ίσως ακόμα και για τη σημερινή, με τους νέους να το εκτιμούν και να το αποθεώνουν, δημιουργώντας ένα πιστό κοινό το οποίο περίμενε με αγωνία τις νέες περιπέτειες του Μένιππου. Δυστυχώς όμως οι ιθύνοντες των καναλιών δε συμφωνούν πάντα με μία μερίδα του κοινού, όσο ενθουσιασμένη και αν είναι αυτή με ένα τόσο φρέσκο προϊόν, όσο ένα σατιρικό ελληνικό καρτούν.

Η παραγωγή αναγκάστηκε να σταματήσει τη σειρά στα 13 επεισόδια αρχικά μέχρι το κοινό να αρχίσει να ζητάει και άλλα. Οι δημιουργοί της σειράς είχαν ζητήσει να συγκεντρωθούν 40.000 διαδικτυακές υπογραφές για να επιστρέψει η σειρά και η εταιρία τηλεπικοινωνιών What’s Up δημιούργησε μια διαδικτυακή σελίδα στην όποια το κοινό μπορούσε να ψηφίσει για την επιστροφή της σειράς. Το κανάλι υπάκουσε στην επιθυμία του κοινού και έδωσε την ευκαιρία στην παραγωγή του animation να ετοιμάσει ακόμα ένα επεισόδιο.

Το 14ο επεισόδιο ήταν και το τελευταίο της σειράς, στο οποίο δόθηκε ένα φινάλε στην ιστορία του Μένιππου, σίγουρα όχι ακριβώς όπως το φαντάζονταν οι δημιουργοί και οι συντελεστές του. Είχαν όμως ήδη πετύχει πολλές πρωτιές και κυρίως είχαν αφήσει μία σειρά που αγαπήθηκε πολύ και σε μία άλλη αγορά μπορεί να είχε άλλες προοπτικές για πολλά περισσότερα επεισόδια και ιστορίες.