Μια πρόσθεση και μια αφαίρεση: Η ατάκα του Αρναούτογλου που ψάρωσε τον παίκτη στην πιο απλή ερώτηση του Εκατομμυριούχου
Βρείτε μας στο

Κάνουμε ένα συχνό λάθος όταν παρακολουθούμε τηλεπαιχνίδια γνώσεων στιλ Εκατομμυριούχου από την άνεση του σπιτιού μας. Υποτιμούμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο όποιος παίκτης εκείνη τη στιγμή. Τα φώτα από τις κάμερες που είναι συνεχώς πάνω του. Το άγχος ότι τον βλέπει όλη η Ελλάδα. Την πίεση του παρουσιαστή ή των αντιπάλων (αν έχει). Το κοινό που είναι στο studio.

Είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό το περίγραμμα ώστε κανείς δεν είναι αλώβητος από ενδεχόμενη «πατάτα». Να κολλήσει δηλαδή το μυαλό του και να μην μπορεί να απαντήσει σε κάτι φαινομενικά πολύ απλό. Κι εσύ, από τον καναπέ σου, να φωνάζεις και να ωρύεσαι (ΟΚ, τρόπος του λέγειν) πως δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να απαντήσει σωστά, να κάνει τέτοιο λάθος.

Εν προκειμένω, δεν είχαμε τελικά μια τέτοια περίπτωση. Ο παίκτης στον Εκατομμυριούχο διατήρησε τη ψυχραιμία του, έβαλε το μυαλό του να δουλέψει, έδωσε στον εαυτό του τον απαραίτητο χρόνο να ζυγίσει τα δεδομένα και να μην παρασυρθεί (πέφτοντας) στην παγίδα.

Η ερώτηση που του τέθηκε ήταν η εξής: «Όταν ένα αεροπλάνο απογειώνεται στις 12 το μεσημέρι από Αθήνα για Νέα Υόρκη, με διαφορά -7 ώρες, τι ώρα θα προσγειωθεί μετά από δεκάωρη πτήση;» Οι τέσσερις πιθανές απαντήσεις που δόθηκαν από το «τέρας» ήταν οι κάτωθι: Α) 13:00 Β) 15:00, Γ) 19:00, Δ) 22:00.

Δεν ήταν τίποτα το σύνθετο. Απλά μαθηματικά, επιπέδου δημοτικού, και με ξεκάθαρη κατεύθυνση για το πώς να κινηθείς. Κάνεις μια πρόσθεση, μετά μια αφαίρεση και αυτό είναι όλο. Με άλλα λόγια, 12 το μεσημέρι αναχώρηση + 10 ώρες ταξίδι, δίχως τη διαφορά ώρας το αεροσκάφος θα έφτανε στις 10 το βράδυ (22:00) στο «Μεγάλο Μήλο». Όμως η ώρα δεν είναι ίδια με αυτή της Αθήνας, οπότε αφαιρείς 7 (όπως από τη διατύπωση ξεκάθαρα σου λέει) και παίρνεις τη σωστή απάντηση: 3 το μεσημέρι, τουτέστιν 15:00, άρα το Β).

Αυτό έκανε και ο παίκτης.  Με δυνατή φωνή, με πολύ προσοχή και βήμα βήμα. Το βρήκε αμέσως «με πρόχειρους υπολογισμούς» για να δανειστούμε τα δικά του λόγια. Εκεί, όμως, ήταν που ο Γρηγόρης Αρναούτογλου πήγε να τον «ψαρώσει», ενδεχομένως και να τον μπερδέψει. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού άλλωστε.

«Ώρα Αθήνας ή ώρα Νέας Υόρκης;» του είπε ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού του ΑΝΤ1. «Αυτό δεν το είχα σκεφτεί», απάντησε αρχικά εκείνος με ένα αμήχανο γελάκι. Γρήγορα όμως ανέκτησε την αυτοκυριαρχία του. Και έμεινε σταθερός στην αρχική του σκέψη. Προφανώς και η ώρα άφιξης είναι πάντα αυτή του αεροδρομίου που βρίσκεται ο προορισμός, πώς θα μπορούσε να ‘ναι αλλιώς;

Μεγάλη αδικία για τον Ντόρσεϊ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μεγάλη αδικία για τον Ντόρσεϊ…

Όμως εκείνη τη στιγμή κάποιος μπορεί να ξεχάσει ακόμα και το… όνομά του με την τόση πίεση και άγχος. Ακόμα και τα απλά μπορεί να γίνουν ζόρικα, το σαράκι της αμφιβολίας είναι πιθανό να σε κάνει να διστάζεις ακόμα και για πράγματα που θεωρητικά γνωρίζεις τέλεια. Ευτυχώς για το συγκεκριμένο παίκτη, αυτό δεν συνέβη και έτσι έδωσε τελικά τη σωστή απάντηση, όπως αρχικά είχε σκεφτεί, κάνοντας… check in στα 1.000 ευρώ – για τόσα έπαιζε σε εκείνη τη φάση του παιχνιδιού.

Εκατομμυριούχος: Δες όλο το βίντεο με το συγκεκριμένο επεισόδιο