To πλέον πετυχημένο, διαχρονικά, τηλεπαιχνίδι στην ελληνική TV. Σε διάφορες version του, χρονικά. Το είδαμε πρώτη φορά στα μέρη μας με τον Σπύρο Παπαδόπουλο ως παρουσιαστή στα τέλη των 90’s και μέχρι και το 2004. Τη σκυτάλη πήρε μετά, για λίγο, ο Θοδωρής Αθερίδης (2006). Για να φτάσουμε στο σήμερα και στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο οποίος βγήκε μπροστάρης στο reboot που ξεκίνησε το 2022 και παγιώθηκε ως success story. Ναι, το «Ποιος Θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος» συνιστά αναντίρρητα σημείο αναφοράς στα τηλεοπτικά δρώμενα. Μην το συγχέουμε με το Millionaire Hot Seat με τον Γιάννη Ζουγανέλη, παρότι έμοιαζε πάρα πολύ, δεν είναι (ακριβώς) το ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση και κοιτώντας το παιχνίδι από την άνεση του καναπέ του σπιτιού μας, πολλά πράγματα τα εισπράττουμε λάθος ως δέκτες. Δεν το κάνουμε επίτηδες, απλά συμβαίνει. Υποτιμούμε για παράδειγμα το πόσο ασφυκτική μπορεί να γίνει η πίεση που αισθάνεται ένας διαγωνιζόμενος και τον κατακρίνουμε εύκολα και αυστηρά αν τυχόν κάνει λάθος. Τα φώτα, οι κάμερες, ο κόσμος, η γνώση του ότι σε βλέπουν ένα σωρό άνθρωποι, όλα αυτά μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις κι αυτά που ‘ξερες. Να κολλήσει το μυαλό σου σε πράγματα απλά, να γίνεις viral για άλλους λόγους από αυτούς που φαντάζεσαι όταν δηλώνεις συμμετοχή – σημειωτέον η αναμονή μέχρι να σε καλέσει η παραγωγή να παίξεις είναι πολύ μεγάλη λόγω του τεραστίου αριθμού αιτήσεων, του έντονου ενδιαφέροντος δηλαδή.
Μια ακόμα παρανόηση στον Εκατομμυριούχο έχει να κάνει με τη βοήθεια του τηλεφώνου, αυτός ή αυτή που καλεί ο παίκτης στην κρίσιμη στιγμή δεν είναι στο σπίτι του ή κάπου αλλού εκτός. Βρίσκεται στο στούντιο, δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Κι αφού τα λύσαμε αυτά τα οργανωτικά, πάμε και στο επίσης… σκαμπρόζικο που λίγοι γνωρίζουν. Ήτοι πως οι παρουσιαστές δεν έχουν ιδέα ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις! Με την έννοια πως δεν τους έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων, προφανώς και μέσα στις δεκάδες ερωτήσεις θα ξέρουν αρκετές από μόνοι τους.
Προφανώς αυτό έχει γίνει για να διασφαλίζεται πως ο παρουσιαστής δεν θα είναι πολύ βοηθητικός προς έναν παίκτη. Για παράδειγμα, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είναι ολοφάνερο πόσο θέλει να βλέπει τους άλλους να κερδίζουν. Οπότε αν ήξερε από πριν ποιο από τα Α – Β – Γ – Δ είναι το σωστό, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως και να μην κρατιόταν πάντα να κατευθύνει τον παίκτη, έστω πλαγίως.
Την αλήθεια για τη μη γνώση αυτή των παρουσιαστών του «Εκατομμυριούχου» την αποκάλυψε πρόσφατα ο Θοδωρής Αθερίδης. Λέγοντας τα εξής: «Εγώ θυμάμαι έναν παίκτη που ήθελε τα λεφτά για να ανοίξει οδοντιατρείο και χτυπούσε η καρδιά μου για να βρει τις απαντήσεις. Δεν μπορούσα να τον βοηθήσω. Ο παρουσιαστής βλέπει την απάντηση όταν κλειδώνει ο παίκτης. Τα πήρε τα λεφτά και από τότε έρχεται και με βλέπει στο θέατρο» είπε χαρακτηριστικά ο δημοφιλής ηθοποιός στην εκπομπή Super Κατερίνα. Λύνοντας έτσι ένα τηλεοπτικό μυστήριο ετών. Θα μπορούσαμε βέβαια και να ‘χαμε ρωτήσει νωρίτερα, δεν είναι δα κρατικό μυστικό, αλλά ΟΚ, κάλλιο αργά παρά ποτέ…