Ο θρύλος που έκοψε την ηρωίνη αλλά όχι το κάπνισμα...
Βρείτε μας στο
Μουσική

Ο θρύλος που έκοψε την ηρωίνη αλλά όχι το κάπνισμα…

Κάποια στιγμή -όπως και ο Λούκι Λουκ- απλά θα έχει αντικαταστήσει την θρυλική γόπα στο στόμα του με ένα στάχυ...

Η τελευταία προσφορά του Κιθ Ρίτσαρντς στην ανθρωπότητα δεν θα είναι κάποιο κομμάτι ή ένα σόλο στην κιθάρα, αλλά το ίδιο το κορμί του. Ίσως τότε δοθεί κάποια εξήγηση για το πώς ένας οργανισμός με τόσες και τόσες καταχρήσεις μπορεί να πλησιάζει στα 80 αλλά να θυμίζει στη σκηνή ακόμα ξαναμμένο έφηβο.

Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός ότι ζει σε καθαρή τύχη. Σποραδικά σε συνεντεύξεις του έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες και άγνωστες ιστορίες για τις μέρες της απόλυτης δόξας με τους Rolling Stones, ενώ δική του είναι η πατρότητα μιας φράσης που περιγράφει σε μεγάλο βαθμό την ζωή του. «Το να είσαι θρύλος είναι εύκολο. Το πραγματικό δύσκολο κομμάτι είναι η καθημερινότητα».

Και ο Κιθ Ρίτσαρντς δεν έκρυψε τα «δεκανίκια» που τον βοήθησαν να παλέψει με την απλή καθημερινότητά του. Και να ήθελε να το κάνει, θα ήταν αδύνατο. Όλοι μιλούσαν και μιλούν για τις καταχρήσεις του και για τις δίχως όρια συμπεριφορές που -ας μην γελιόμαστε- υπό νορμάλ συνθήκες θα τον είχαν στείλει στον άλλο κόσμο.

Τα καμώματα του alter ego του Μικ Τζάγκερ και ψυχής της πιο επιτυχημένης ροκ μπάντας όλων των εποχών δημιούργησαν αμέτρητα πρωτοσέλιδα και συνεχίζουν να το κάνουν, τροφοδοτώντας τα media με απίθανες ιστορίες πέρα από την μουσική τους.

Σήμερα ο Κιθ Ρίτσαρντς, παππούς και στα 76 του πια, υποστηρίζει ότι τα έχει κόψει όλα.

Διατηρεί… αποστάσεις από τον προηγούμενο εαυτό του, με μία και μοναδική εξαίρεση. Το τσιγάρο. Όπως άλλωστε είχε πει κάποτε στον Λου Ριντ, «είναι πιο εύκολο να κόψεις την ηρωίνη παρά το τσιγάρο», μια άποψη που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς ανθρώπους που έχουν εμπειρία κι από τα δύο…

Εφόσον πάνε όλα καλά, οι Stones θα κυκλοφορήσουν τον νέο δίσκο τους μέσα στο καλοκαίρι και λογικά θα ακολουθήσει άλλο ένα παγκόσμιο tour στο οποίο παλαίμαχοι του ροκ αλλά και νεόκοποι θαυμαστές θα αντικρίσουν την γνώριμη μορφή του «γερόλυκου» που χαϊδεύει την κιθάρα του, έχοντας ως απαραίτητο αξεσουάρ ένα τσιγάρο στα χείλη.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, το γεγονός και μόνο ότι αυτή η παρέα παραμένει ενεργή συνιστά ένα μικρό θαύμα. Η περίπτωση του Ρίτσαρντς ξεπερνά κάθε άλλη. Έχοντας αποφύγει ξώφαλτσα αμέτρητες φορές τον θάνατο, διηγείται ακόμη εκείνη την φορά που ο γιατρός του του έδωσε μερικούς μήνες ζωής. Όχι μόνο τον διέψευσε, αλλά ήταν και ο ίδιος παρών στην κηδεία του λίγα χρόνια αργότερα, απορώντας για την τροπή που πήραν τα γεγονότα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που το να πει κανείς ότι έζησε παρά τις καταχρήσεις δεν είναι απολύτως ακριβές. Πιο τίμιο θα ήταν να πεις πως οι καταχρήσεις ήταν η ίδια η ζωή του. Πριν λίγα χρόνια προκάλεσε απαντώντας στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που σνίφαρες ποτέ». Από όλες τις απαντήσεις (και τις ουσίες) του κόσμου ο Ρίτσαρντς επέλεξε μία που κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος να ακούσει. «Τον πατέρα μου», είπε ήσυχα και ήρεμα, εξηγώντας ότι η ιδέα του να αναμείξει λίγη κόκα με την τέφρα του, του φάνηκε εξαιρετική!

Βέβαια, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός του έσπευσε να δηλώσει ότι η αποκάλυψη ήταν απλά ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά (ας είμαστε ειλικρινείς) όταν βλέπεις τον Ρίτσαρντς και έχει μια μικρή εικόνα για τα έργα και τις ημέρες του, μάλλον καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η στάχτη του μπαμπά του δεν ήταν το… ταβάνι του. Σίγουρα έχει κάνει και χειρότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Και τα ναρκωτικά και οι… τέφρες και το αλκοόλ. Όλα εκτός από το τσιγάρο. Αν και δηλώνει ότι προσπαθεί να το κόψει κι αυτό. Ποιος ξέρει, ίσως σε μια δεκαετία από τώρα, όταν ο Χάρος θα έχει καλέσει όλη την κλάση του και θα έχει πάρει και νεότερους από αυτόν καλλιτέχνες, ο Κιθ Ρίτσαρντς να κάνει casting για ακόμα ένα tour. Η μόνη διαφορά θα είναι πως -όπως και ο Λούκι Λουκ- απλά θα έχει αντικαταστήσει την θρυλική γόπα στο στόμα του με ένα στάχυ… Όλα τα άλλα θα έχουν μείνει ίδια, όπως άλλωστε και η αιώνια απορία για το πώς αυτό το κορμί κατόρθωσε να φτάσει τόσο μακριά.