Η Καίτη Γαρμπή δημιουργεί ένα νέο πρότυπο καλλιτέχνη και γίνεται case study
Βρείτε μας στο
Μουσική

Η Καίτη Γαρμπή δημιουργεί ένα νέο πρότυπο καλλιτέχνη και γίνεται case study

Από την απάντηση στη Dua Lipa μέχρι το νέο της videoclip, ο δρόμος μοιάζει να ασφαλτοστρώνεται βάσει σχεδίου για την δημοφιλή τραγουδίστρια.

Είναι μια κουβέντα πολλών ετών αυτή που μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε ξανά η Καίτη Γαρμπή. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη; Πρέπει να εκφράζει πολιτική και κοινωνική θέση ή να μένει στο τραγούδι;

Κι αν η πολιτική και κοινωνική του θέση δεν συνάδουν με το αντικειμενικά ορθό; Τότε τι γίνεται; Λειτουργούμε αλά καρτ, κρίνουμε κατά περίπτωση και στην ουσία παραποιούμε την έννοια της δημοκρατίας; Οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν εύκολα από κανέναν.

Γι΄αυτό αρκούμαστε στην ανάλυση και στοιχειοθέτηση κατά περίπτωση. Η Καίτη Γαρμπή, ευτυχώς για όλους εμάς που την είχαμε και την έχουμε σε ιδιαίτερη θέση για την πορεία της στη μουσική, δεν εκφράζει εσχάτως κάποια οπισθοδρομική άποψη, δεν δείχνει μια μισαλλόδοξη πλευρά της απογοητεύοντας μας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους.

Αντιλαμβάνεται ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να τοποθετηθεί για συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα τα βγάλει όλα στη φόρα. Ξέρει ποια είναι η αλλαγή που πρέπει να έρθει και δεν τη συνδυάζει με πολιτική προπαγάνδα φερ’ ειπείν, όπως έχουμε δει από άλλους.

Εμφορούμενη από την έννοια της ισότητας, η Καίτη Γαρμπή μας δείχνει εσχάτως μια πολύ ουσιαστική της πλευρά και μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για αρκετούς ακόμα συναδέλφους της. Δεν είναι τόσο η αντίδρασή της στα όσα έγραψε στο Twitter η Dua Lipa σχετικά με τη Μεγάλη Αλβανία.

Είναι κυρίως άλλα πράγματα, όπως το videoclip στο νέο της τραγούδι Σ΄Όποιον Αρέσω που κυκλοφορεί από την Panik Platinum. Εκεί βλέπουμε να εμφανίζονται άνθρωποι διαφόρων χαρακτηριστικών, διαφόρων σεξουαλικών ταυτοτήτων, διαφόρων σωμάτων, διαφόρων χρωμάτων, μα όλοι τους είναι ίδιοι, γιατί είναι άνθρωποι. Όλοι τους είναι ίσοι σύμφωνα με το μήνυμα στο τέλος.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό το videoclip ήταν επιλογή μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων και δεν αφορά την Καίτη. Είναι όμως σαφές πως και η ίδια το επιθυμούσε, αλλά και είναι ένα πρόσωπο από τα λίγα που θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρώτη τόσο εναργή στροφή της μουσικής σε κοινωνικά σύμβολα που απασχολούν βαθιά την εποχή μας.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Αν αυτός ο εαυτός που για εμάς είναι κάτι το νέο και το πολύ ενδιαφέρον έχει συνέχεια, τότε είναι βέβαιο πως η Καίτη Γαρμπή θα αλλάξει άρδην τη σύνδεση του κοινού με τους τραγουδιστές, αλλά και τις απαιτήσεις που θα αποκτήσουν οι πρώτοι από τους δεύτερους.

Γιατί μπορεί να λένε πως το έργο διαχωρίζεται από τον άνθρωπο, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Όχι στην εποχή μας. Ο καλλιτέχνης που αναδεικνύεται πρέπει να είναι ένα πρότυπο σε ζητήματα ισότητας και δικαιοσύνης, πέραν του να διαθέτει ταλέντο.

Και η Καίτη Γαρμπή καταθέτει πλέον όλο το πακέτο στο τραπέζι!