«Μουσικά πρωτοπόρος και σύμβολο απελευθέρωσης»: Το είδωλο της ποπ που «έφυγε» στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο
Μουσική

«Μουσικά πρωτοπόρος και σύμβολο απελευθέρωσης»: Το είδωλο της ποπ που «έφυγε» στην Ελλάδα

Ήταν τρανς, ήταν βρετανίδα και θεωρούταν το σημαντικότερο μουσικό όνομα της δεκαετίας.

Η είδηση του θανάτου της έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια ποπ σκηνή. Ήταν μόλις 34 χρονών και δίχως καμία υπερβολή, οι ηλεκτρονικές συνθέσεις της φαινόταν πως είχαν έρθει για να καθορίσουν την ποπ σκηνή του 21ου αιώνα.

Ο λόγος για την Sophie, την βραβευμένη με Grammy τρανς μουσικό από τη Σκωτία, που πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου (30/01) στην Αθήνα

«Ήταν ένα αναπάντεχο δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή ο σεβασμός προς την οικογένειά της είναι η προτεραιότητά μας. Απευθυνόμαστε στη βάση των θαυμαστών της να αντιμετωπίσει ευαισθησία τον ιδιωτικό χαρακτήρα της είδησης», αναφέρει η ανακοίνωση του παραγωγού της.

«’Ήταν η πρωτοπόρος ενός νέου ήχου, μια από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες της τελευταίας δεκαετίας. Όχι μόνο για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά της, αλλά και για το μήνυμα απελευθέρωσης που έστελνε η παρουσία της. Ήταν ένα σύμβολο απελευθέρωσης», τονίστηκε επίσης στην ανακοίνωση, η οποία προφανώς αναφέρεται και στο coming out της Sophie ως τρανς άτομο.

Η δισκογραφική της εταιρία «Transgressive» από τη μεριά της, γνωστοποίησε πως: «Πιστή στην πνευματικότητά της, είχε ανέβει για να δει την πανσέληνο και κατά λάθος γλίστρησε και έπεσε. Θα είναι πάντα εδώ μαζί μας».

Η Sophie Xeon γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλασκώβη και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο single της με τίτλο «Nothing More to Say» το 2013. Την ίδια χρονιά, η δεύτερη single κυκλοφορία της, το «Bipp», την έκανε γνωστή σε ευρύτερα κοινά, ενώ η μουσική συλλογή του 2015, «Product» την έκανε αληθινά διάσημη.

Το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2018 και λεγόταν «Every Pearl’s Un-Insides». Ήταν υποψήφιο για Grammy στην κατηγορία για το καλύτερο χορευτικό/ηλεκτρονικό άλμπουμ της χρονιάς. Ο δίσκος αποθεώθηκε από τους μουσικοκριτικούς στην χώρα της τόσο πολύ που αναδείχθηκε η δημιουργία με τις καλύτερες κριτικές κάθε είδους.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Χαρακτηριστικά, ο Guardian είχε γράψει: «Η Sophie έχει δημιουργήσει έναν πραγματικά αυθεντικό ήχο και τον χρησιμοποιεί για να επισκεφτεί ταάκρα του τρόμου, της θλίψης και της απόλαυσης».

Η φρεσκάδα του ήχου της την οδήγησε σε μια ιστορική συνεργασία με την Madonna, καθώς ήτανε εκείνη που έγραψε το single του 2015, «Bitch I’m Madonna», ενώ συνεργάστηκε επίσης με τον ράπερ Vince Staples, το indie duo Let’s Eat Grandma, τους τραγουδιστές ποπ Charli XCX και τον Kim Petras και πολλούς άλλους.

Η Sophie ήταν τρανσέξουαλ και αποκάλυψε την ταυτότητα φύλου της σε μια συνέντευξη του 2018 για το περιοδικό «Paper», λέγοντας: «Η τρανς αντίληψη κάνει το σώμα σας πιο σύμφωνο και το πνεύμα σας. Αυτά τα δύο δεν πολεμούν μεταξύ τους αλλά αντίθετα, αγωνίζονται από κοινού να επιβιώσουν. Σημαίνει ότι δεν είσαι πια μητέρα ή πατέρας. Είσαι ένα άτομο που κοιτάζει τον κόσμο και αισθάνεται τον κόσμο».

Η Sophie μπορεί να μην ήταν νούμερο ένα όνομα στην Ελλάδα αλλά σύντομα θα γινόταν το νούμερο ένα όνομα της Ευρώπης και κατά πολλούς αναμορφώτρια της ποπ μουσικής. Έμελλε πάντως στον θάνατο της να συνδεθεί με την ελληνική πρωτεύουσα, εκεί όπου έπρεπε να ψαχτεί κανείς στα ηλεκτρονικά υπόγειά της και τα εναλλακτικά της πάρτι για να βρει τους ήχους της. Ίσως τώρα, μετά θάνατον δηλαδή, να αλλάξει αυτό για την πιο πρωτοπόρα μουσικό της τελευταίας δεκαετίας.