«Ξέχνα ρε Μπίλι τη Φανή»: Ποιο ήταν το κορίτσι απ’ το θρυλικό τραγούδι του Καζούλη που έμαθε όλη η Ελλάδα σε ένα βράδυ
Βρείτε μας στο

Μια ωδή στους ανεκπλήρωτες έρωτες, η θρυλική «Φανή» του Βασίλη Καζούλη, είναι ένα ελληνικό τραγούδι που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές νέων (και όχι μόνο) που… καψουρεύτηκαν, αλλά είδαν το αντικείμενο του πόθου τους να μην ανταποκρίνεται ποτέ στα δικά τους συναισθήματα.

Στο πρόσωπό της όλοι (λίγο-πολύ) βλέπουμε την δική μας «Φανή», δηλαδή εκείνη την κοπέλα που σε κάποια φάση της ζωής μας, μας έφερε… πεταλούδες στο στομάχι, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον ίδιο τον δημιουργό αφού το κομμάτι έχει αυτοαναφορικά στοιχεία.

Η Ελλάδα γνώρισε την «Φανή» μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν πλέον ο Βασίλης Καζούλης παράλληλα με τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την άλλη μεγάλη «καψούρα» του – την μουσική! Αν και αυτοδίδακτος στην κιθάρα, υπογράφει τους στίχους και την μουσική στο πρώτο του άλμπουμ, «Μπλε Μωρά», με το οποίο συστήνεται στο κοινό.

Η «Φανή» παίζει σε όλα τα ραδιόφωνα της εποχής, αλλά το πραγματικό μπαμ θα συμβεί μέσω της εκπομπής «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» στην ΕΡΤ, την οποία παρουσίαζε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Μετά από αυτήν την παρουσία πλέον δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει το κομμάτι και φυσικά τον δημιουργό της.

Ο «Νιόνιος», όπως και ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης υπήρξαν δύο άνθρωποι που πίστεψαν στο ταλέντο του Καζούλη και με τον τρόπο τους ο καθένας βοήθησαν τον μουσικό από την Ρόδο, ο οποίος έκτοτε κλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε υπαρκτό πρόσωπο.

Φυσικά η «Φανή» ήταν πραγματική και όχι αποκύημα της φαντασίας του γεννημένου στη Ρόδο τραγουδιστή. Και μάλιστα επρόκειτο για ένα κορίτσι που ζούσε στο νησί στο οποίο επέστρεφε τα καλοκαίρια και όχι μόνο ο Μπίλης. Ήταν η περίοδος που εκείνος ήταν ακόμη φοιτητής κι εκείνη μια… καλλονή από ένα χωριό στο νότιο τμήμα του νησιού.

Την ερωτεύτηκε με όλο του το «είναι», την πολιόρκησε, την διεκδίκησε και μάλιστα έφτασε στο σημείο να της κάνει πρόταση γάμου, την οποία όμως η «Φανή» απέρριψε… Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μετά από μια συναυλία του Καζούλη στον Βόλο, ένας θαμώνας τον πλησίασε και τον ρώτησε τι απέγινε εκείνη η κοπέλα, για να εισπράξει την απάντηση ότι τελικά παντρεύτηκε κάποιον άλλον και όχι τον Μπίλη μας… Το πραγματικά παράδοξο όμως δεν είναι αυτό, μα κάτι άλλο. Φαίνεται ότι ναι μεν το πρόσωπο και η ιστορία του είναι απολύτως υπαρκτά, αλλά το όνομα όχι! Απλά ο Βασίλης Καζούλης δεν ήθελε να χαλάσει τη ρίμα του τραγουδιού, ούτε ενδεχομένως να εκθέσει την συντοπίτισσά του!

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…