Δύο θάνατοι, 1 αθάνατο ζεϊμπέκικο: Η τραγική ιστορία που γέννησε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού
Βρείτε μας στο

Ένα από τα πιο γνωστά ζεϊμπέκικα του Νότη Σφακιανάκη, που έχει γίνει και μεγάλη επιτυχία είναι τα «Γενέθλια».

Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν πως το συγκεκριμένο τραγούδι, είναι του Κρητικού τραγουδοποιού, Στέλιου Μπικάκη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ερμηνευτής του.
Την ανατριχιαστική ιστορία, πίσω από τραγούδι, έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Στέλιος Μπικάκης σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Κρητικός τραγουδοποιός είχε πει «Την περίοδο που κυκλοφορούσε ο δίσκος μου “Νυχτέρια”, και πήγαινε πάρα πολύ καλά, αρρωσταίνει το παιδί που είχαμε αποκτήσει, ένα αγοράκι, από μια σπάνια αρρώστια. Ένα παιδί στο εκατομμύριο μπορεί να χτυπηθεί απ’ αυτήν την αρρώστια. Το χάσαμε. Ενάμιση χρόνο περάσαμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με την γυναίκα μου την Αμαλία.

Σ’ αυτήν την δύσκολη φάση της ζωής μου, αποτυπώνω στο χαρτί εκείνα που είχα μέσα μου. Γράφω σε στίχους τα συναισθήματα μου. Δεν τους ολοκληρώνω σε τραγούδι. Μετά από κάποιο διάστημα, τυχαίνει να πεθάνει κι ο πατέρας μου, τότε συμπληρώνω και ολοκληρώνω σε τραγούδι τους στίχους. Το 2000 το έβαλα στον δίσκο. Έτσι γεννήθηκαν τα «Γενέθλια» που αγαπήθηκαν τόσο πολύ κι ας μιλούν για θάνατο. Είναι στίχοι βγαλμένοι απ’ την ψυχή μου κι ας βρέθηκαν και τότε κάποιοι να με κατηγορήσουν στεκόμενοι σε μια λέξη μόνο, στην λέξη πουτ@@@. Αρέσει σε όλους. Στα νέα παιδιά, σε μεγαλύτερους, σε γιαγιάδες που αυτό με συγκινεί περισσότερο».

Το τραγούδι στην πρώτη του εκτέλεση από τον Στέλιο Μπικάκη

Το τραγούδι όπως το ερμήνευσε ο Νότης Σφακιανάκης