Χειμερινοί Κολυμβητές
Βρείτε μας στο

Ακούγοντας τη φωνή του τραγουδιστή, παραξενεύεσαι. Δεν περιμένει το μέσα σου ότι υπάρχει τέτοια φωνή και τραγουδάει. Στην αρχή αναρωτιέσαι αν ακούς καλά και στην πορεία σε έχει συνεπάρει. Αυτός είναι ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Πρόκειται για μια από τις θρυλικότερες μπάντες της ελληνικής μουσικής. Ποια άλλη μπορεί να πει ότι πορεύεται για 43 χρόνια στη μουσική; Όχι δισκογραφικά, αφού ο τελευταίος δίσκος κυκλοφόρησε το 2009, αλλά σε επίπεδο live εμφανίσεων.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι το όραμα του Αργύρη Μπακιρτζή και του Αργύρη Παπαδάμου που πίσω στο 1965 είχαν ένα πρώτο σπέρμα αυτής της ιδέας να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα που θα είναι μια κοινοπραξία, μια κομμούνα της μουσικής, που δεν θα έχει στόχο το χρήμα και την τεράστια δόξα. Θα εκφράζει απλά την αγάπη της για τη μουσική, το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το μπουζούκι, το θεατράλε, το προζέ, ό,τι προκύπτει κάθε φορά.

Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια και να φτάσουμε στο 1979 για να γίνει η αρχή του συγκροτήματος και από τότε μέχρι σήμερα, είναι μια πρωτότυπη μορφή, γιατί δεν είναι ένα compact και σταθερό σχήμα. Ο Μπακιρτζής είναι πάντοτε εκεί, ο Παπαδάμου ήταν για πολλά χρόνια μέχρι που αποχώρησε, οι υπόλοιποι έχουν συχνές συμμετοχές, αλλά πάντοτε σε αυτή την πορεία θα εισέβαλαν στο σχήμα διάφοροι αξιόλογοι μουσικοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος που μπήκαν στο σχήμα αρκετά χρόνια μετά το ξεκίνημα και ήρθαν να δέσουν το γλυκό. Ο Μπακιρτζής τους αποθέωνε σε κάθε ευκαιρία. «Η εποχή των Παπαδόπουλων», αναφέρει για την περίοδο που ήταν αυτοί οι δύο στο συγκρότημα.

Ο Μπακιρτζής είναι ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Το καταλαβαίνεις στο βλέμμα του, στον τρόπο που μιλάει. Οι πολλοί τον γνωρίζουν για τις θρυλικές σκηνές στο Ας  Περιμένουν Οι Γυναίκες και την τριλογία του Τσιώλη.

Ως τραγουδιστής όμως έχει κάτι ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο. Με αυτή την λαγαρή φωνή, μια φωνή που θυμίζει θεατρικούς ηθοποιούς από τα 30s-40s-50s, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μπουλουκάρχης, να τρέχει δηλαδή με τα μπουλούκια ηθοποιών στις επαρχίες της μεταπολεμικής δεκαετίας και να δίνει σόου αυτοσχεδιασμού.

Στις συναυλίες εξάλλου, είναι πολλές οι φορές που ξεφεύγει  από το καθαρά τραγουδιστικό και προσαρμόζεται σε αυτό που του δίνει η κάθε στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ένα συμβάν σε live τους που περιγράφει ο Φλώρος Φλωρίδης στο Parallaximag.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα το 2020.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

«Μια φορά παίζαμε στο Zoom στην Πλάκα, δεν έχουμε πρόγραμμα, ο καθένας λέει το δικό του, τσατίζομαι, μαλλώνουμε πάνω στο πάλκο και ο κόσμος νομίζει ότι είναι δρώμενο και αποθεώνει. Θυμώνω μαζεύω τα πράγματα επί σκηνής να φύγω γυρίζει ο Αργύρης και μου λέει: Φλώρο ρίξε μια ματιά στην πόρτα μήπως μας κλέβουν τα εισιτήρια…Χαμός».

Είναι ο ιθύνων νους στο συγκρότημα. Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι το τέκνο του, κάθε εξώφυλλο δίσκου έπρεπε να περάσει πρώτα από την έγκρισή του.

Ο λόγος που οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν κρατήσει 43 χρόνια με μόλις 8 δίσκους και 14 κενά χρόνια στη δισκογραφία, εξηγείται από το ότι δεν ανήκουν πουθενά μουσικά και ταυτόχρονα παντού.

Επίσης, από το ότι δεν υπάρχει ιεραρχία στην αμοιβή. Ναι μεν ο Μπακιρτζής δίνει τη γενική εντολή, αλλά τα έσοδα από τις συναυλίες μοιράζονται ισόποσα και δεν είναι ο βασικός τους βιοπορισμός. Το έβλεπαν όλοι συνειδητά ως χόμπι. Κι ίσως αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα αν μπαίνει η Τέχνη σε καλούπια κι αν ευτελίζεται από τη σύνδεσή της με τον υλισμό.

Ο Μπακιρτζής είναι και ηθοποιός και αρχιτέκτονας. Ο Κώστας Σιδέρης δικηγόρος. Άλλος για Χίο τραβά κι άλλος για Μυτιλήνη.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι για πολλούς 50άρηδες και άνω ένα όνομα νοσταλγίας. Για νεότερους ίσως είναι εντελώς άγνωστοι. Αρκεί όμως να ακούσει κανείς την Αρτζεντίνα από τη φωνή του Μπακιρτζή για να ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Είναι μια μηχανή του χωροχρόνου αυτό το συγκρότημα, αυτός ο άνθρωπος.

Δισκογραφία

1981 Χειμερινοί Κολυμβητές

1985 Από το πάρκο στη Μυροβόλο

1988 Μ᾿ ἀγαπᾶς (Soundtrack)

1991 Οἱ δακοκτόνοι

1997 Ὄχι λάθη, πάντα λάθη (Live)

2005 Ἡ μαστοράντζα τοῦ Ἐρντεμπίλ

2007 Το πέρασμά σου

2009 23 κόκκινα φῶτα

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές ανά τις δεκαετίες

Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Μιχάλης Σιγανίδης, Φλώρος Φλωρίδης, Κώστας Σιδέρης, Γιώργος Ταμκατζόγλου , Ισίδωρος, Δημήτρης Πολυζωίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Ρέλλος, Διονύσης Ρούσσος, Δημήτρης Μυστακίδης