«Οι άνθρωποι που οδηγούν τον κόσμο προς το χειρότερο δεν παίρνουν ποτέ ρεπό. Άρα γιατί να το κάνω εγώ;». 72 χρόνια μετά την πρώτη του μέρα ανάμεσα στη φύση, εκεί, στο Nine Mile της Τζαμάικα, ο Nesta Robert Marley είναι πιο επίκαιρος από κάθε άλλη στιγμή αυτής της χιλιετίας. Ένα βλέμμα στο δίχτυ και στα τείχη που υψώνονται γύρω μας αρκεί. Απέναντι στις λεπενικές φωνές που βρίσκουν ανταπόκριση, ο Bob Marley θα είχε πολλά να εμπνευστεί και να απαντήσει. Περισσότερο απ΄όλα όμως θα αποτελούσε έναν φάρο μπροστά στον οποίο ο Trump, η Lepen και οι λοιποί συνδαιτυμόνες θα ήταν μινιατούρες. Γιατί ο παρελθοντικός; Τα όσα άφησε πίσω του ο Bob δεν σβήνουν στο διηνεκές. Περνάνε στιγμές αποδυνάμωσης κι ενδυνάμωσης. Οι μέρες μας απαιτούν το δεύτερο.
Από κάποιο περίεργο παιχνίδισμα των συμπτώσεων, έτυχε σήμερα, την ημέρα που θα γιόρταζε τα 72 του αν ζούσε, να «ανασκευαστούν» οι χαμένες κασέτες του. Για πάνω από 40 χρόνια, ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου διέθετε αυτές τις ηχογραφήσεις του Bob Marley στο υπόγειο του και την 6 Φεβρουαρίου του 2017 έδωσαν αυτή τη μικρή ώθηση που χρειάζεται πάντα το παρελθόν για να σταθεί στο παρόν.
Πάντοτε είναι κάτι μη υπολογίσιμο στη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι το μετά που σου φέρνει και την συνείδηση ότι το μικρό τραβούσε κάτι μεγάλο.
Πίσω στη δεκαετία του 1970, ο Bob Marley είχε μείνει στο ξενοδοχείο Kental Rise του βορειοδυτικού Λονδίνου στο πλαίσιο της περιοδείας του. Εκεί ο πιονέρος της Rastafari ιδεολογίας και του reggae, άφησε 13 κασέτες ηχογραφήσεων. Πριν από ένα χρόνο οι υπεύθυνοι για την διαφύλαξη του έργου του, τις βρήκαν στο ξενοδοχείο. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι έχουν σχεδόν καταστραφεί κυρίως από πλημμύρες. Τελικά, χρησιμοποιώντας τα τεχνικά μέσα που διέθεταν, επανέφεραν το περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή.
Τι περιλαμβάνουν οι κασέτες; Όλα τα live του Bob Marley σε Λονδίνο και Παρίσι από το 1974 μέχρι το 1978. Lyceum, Hammersmith Odeon, Rainbow στο Λονδίνο, Pavillion de Paris. Όπως αναφέρει το guardian.com, ο Joe Gatt είναι αυτός που συνέλεξε τα περίφημα «lost masters» και με τη βοήθεια του τζαζίστα συνεργάτη του Louis Hoover τα έσωσε από την απώλεια του περιεχομένου τους. Για την ακρίβεια ο Hoover τα έδωσε στον τεχνικό Martin Nichols των White House Studios κι εκείνος κράτησε «ζωντανές» τις ηχογραφήσεις για τις 10 κασέτες από τις 13. Οι δύο ήταν κενές και η μία είχε ήδη καταστραφεί. Η διατήρηση του υλικού κόστισε περί τις 25.000 λίρες, αλλά η επιβράβευση ήρθε από το άκουσμα τους για τον Nichols. Υποθέτουμε ότι σύντομα θα μπορεί κανείς να τις βρει online και να τις ακούσει…