Τις περισσότερες φορές που βρίσκεσαι σε μια συναυλία ή σ’ ένα νυχτερινό μαγαζί δεν είσαι σε θέση να προσέξεις λεπτομέρειες. Είτε επειδή έχεις πιει τα ποτά σου, είτε επειδή ασχολείσαι με την παρέα σου, είτε απλά επειδή βρίσκεσαι μακριά, δεν μπορείς να διακρίνεις τα πάντα στη σκηνή ή στην πίστα. Και λογικό είναι, να διασκεδάσεις έχεις πάει, όχι να κάνεις κουιζάκι παρατηρητικότητας.
Έστω κι έτσι όμως, έστω κι αν δεν το έχεις δει από κοντά, είναι δεδομένο πως έχει υποπέσει στην αντίληψή σου από την τηλεόραση ή από φωτογραφίες: Τη στιγμή που ερμηνεύουν τα κομμάτια τους οι τραγουδιστές έχουν ένα ιδιόμορφο ακουστικό στο αυτί τους. Μια συσκευή που πολλοί έχουν προσέξει, αλλά λίγοι ξέρουν (ή έχουν καταλάβει) ποια είναι η χρησιμότητά της.
Πρόκειται λοιπόν για τα περιβόητα In Ear Monitors, τα λεγόμενα και ΙΕΜs εν συντομία: Ένα σετ διακριτικών ακουστικών, διαμορφωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετούνται μέσα στο αυτί. Και ένα μεγάλο όπλο που έχουν αποκτήσει οι καλλιτέχνες (από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 που έκαναν την εμφάνισή τους) στην προσπάθεια να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους.
Τα οφέλη από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ακουστικού είναι πολλά και πολύτιμα για τον τραγουδιστή, αλλά και για τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Με κυριότερο, όπως έχει εξηγήσει στο κανάλι του στα social media ο Dimitris Galliard Barbas, το εξής:
Μπορούν να φτιάχνουν μια μίξη στα αυτιά τους ακριβώς όπως τη θέλουν, ρυθμίζοντας τις εντάσεις των άλλων οργάνων και του δικού τους. Επιτυγχάνουν, έτσι, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την αρμονία και τον συγχρονισμό που απαιτείται.
Πέρα απ’ αυτό όμως, κερδίζουν και κάτι εξίσου σημαντικό: Απομονώνουν τα αυτιά τους από τις φοβερές εντάσεις που είτε υπάρχουν πάνω στη σκηνή, είτε μεταφέρονται από το κοινό.
Ενδεικτικό της πολλαπλής χρησιμότητας των IEMs είναι ότι κρατούν τον καλλιτέχνη updated ακόμα και σε πράγματα που φαινομενικά είναι εύκολα, αλλά καμιά φορά μπορούν ν’ αποδειχθούν περίπλοκα στη σκηνή:
Από το να υπάρχει κάποιος στ’ αυτιά του που τον ενημερώνει ποιο σημείο του τραγουδιού ακολουθεί (εφόσον παραστεί ανάγκη), μέχρι να του υπενθυμίζει σε ποια… πόλη βρίσκεται (σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων tour). Ακόμα και χωροταξικού τύπου οδηγίες μπορεί να πάρει, του τύπου «σε τέσσερα μέτρα μπαίνεις».
Επιστρέφοντας όμως στο μουσικό σκέλος, μια ακόμα πολύτιμη λειτουργία των ΙΕΜs είναι ότι προσφέρουν σε κάθε ένα από τα μέλη της μπάντας έναν δικό του προσωπικό «μετρονόμο». Κάτι που τους επιτρέπει σε συγκεκριμένα συγκροτήματα να δίνουν μια αίσθηση πολυ-ρυθμικών, όπου παίζει διαφορετικά πράγματα ο καθένας, αλλά δένουν αρμονικά εντέλει μεταξύ τους.
Όσο περνούν λοιπόν τα χρόνια, τα IEMs εξελίσσονται. Από ‘κει που θεωρούνταν ένα έξτρα χρήσιμο εφόδιο, πλέον μοιάζουν απαραίτητα. Και όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο αυξάνεται η αξία τους: Προσφέροντας σε τραγουδιστές και μουσικούς ακόμα πιο καθαρό ήχο, ακόμα πιο ακριβή μίξη και τη δυνατότητα να προσφέρουν στο κοινό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δείτε παρακάτω το σούπερ κατατοπιστικό βίντεο του απόλυτου ειδήμονα, του Mr. Music που… μας τα εξηγεί ωραία: