Sigrid
Βρείτε μας στο

Αν ακούσεις προσεκτικά την φωνή της θα βρεις κρυμμένη μια νεαρή Adele. Αν συνδέσεις τη φωνή με το παρουσιαστικό, τότε θα νομίζεις ότι βλέπεις την αδελφή τη Τζάσμιν Τόμπσον.Η Lorde την αποκάλεσε «νέα Lorde». Η Σίγκριν Σόλμπακ Ράαμπε, ή κατά κόσμον Sigrid, είναι το νέο παιδί θαύμα της ευρωπαϊκής παραγωγικής διαδικασίας. Από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά ο μύθος της αυξάνεται κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο.

Με τη Τζόνι Μίτσελ και τον Νιλ Γιανγκ να βρίσκονται ηχητικά στο σπίτι της – είτε ως καλά προσεγμένα cd είτε στην playlist του Spotify – η Sigrid είχε επιλέξει πολύ ιδιαίτερες προσλαμβάνουσες για την ηλικία και τον κόσμο που μεγάλωνε. Έναν κόσμο που, ας μην ξεχνάμε, τα κυρίαρχα ονόματα είναι η Τέιλορ Σουίφτ, η Μπιγιονσέ, η Κέιτι Πέρι. Πολύ εύκολα θα μπορούσε μια κοπέλα στην ηλικία της να κατευθυνθεί προς τα κει. Όμως η 20χρονη από το Ålesund, ένα μικρό χωριό της Νορβηγίας, έψαχνε άλλα πράγματα από τον ίδιο της τον εαυτό πρωτίστως.

Η Sigrid μεγάλωσε περικυκλωμένη από βουνό και θάλασσα. Έτσι είναι πολλά μέρη στη σκανδιναβική χερσόνησο. Στο δεξί της χέρι είχε τις προκλήσεις των νέων ακουσμάτων που έφερνε η θαλασσινή αύρα. Από δεξιά της είχε τις σφιχτές μελωδίες του παρελθόντος που συγκρατούσε το βουνό. Η συνάντηση των δύο έγινε πάνω στην Sigrid και έβγαλε ένα απόσταγμα σπάνιας μορφής. Ή τουλάχιστον νιώθουμε την ανάγκη να την χαρακτηρίσουμε έτσι.

Sigrid: Η 20χρονη Νορβηγίδα που κατακτά την electropop

Κάθε τι καινούργιο που διαφέρει έστω και λίγο, μας ξαφνιάζει. Θέλουμε να το δούμε ως πρωτοφανές. Είναι δεν είναι. Η νεαρή στέκεται και στα δύο. Πάντοτε στέκεται σε δύο. Μοιάζει να τα πηγαίνει πολύ καλά στην ισορροπία και στο να κραδαίνει τις ετερόκλητες εικόνες της. Πάνω απ΄όλα, ορισμένα στοιχεία της πορείας της ως σήμερα φανερώνουν ότι έχει έναν περίεργα όμορφο ψυχικό. Πώς αλλιώς να το πεις για μια κοπέλα που μαζί με την αδερφή της ονόμασαν την μπάντα τους από την γάτα τους που πέθανε (Sala Says Mhyp);

Η πρώτη της απόπειρα να τραγουδήσει σε κοινό ήταν στο νηπιαγωγείο. Μαζί με άλλα 200 παιδάκια, ανέβηκε στη σκηνή, έβαλε τα κλάματα και έφυγε τρέχοντας. Το μεγάλο άνοιγμα της Sigrid με την μουσική ήρθε λίγο πριν τα 16. Ο αδερφός της Tellef, μουσικός επίσης, είχε ένα live και η μικρή του αδερφή ήθελε να τραγουδήσει ένα cover. Δηλαδή να πει σε δική της εκτέλεση το τραγούδι που θα επέλεγε. Λίγες μέρες πιο πριν το είχε κάνει με το Smells Like Teen Spirit. Ο αδερφός της έθεσε βέτο. «Αν θες να τραγουδήσεις, θα το κάνεις μόνο με δικό σου κομμάτι» της είπε. Ή κάπως έτσι. Μέσα σε δύο βδομάδες έγραψε το δικό της κομμάτι και το τραγούδησε. Το τραγούδι λεγόταν Sun. Πολύ γρήγορα υπέγραψε στην δισκογραφική Petroleum, όπου ήταν και η φίλη της Aurora (η γνωστή Aurora που μάθαμε με το Murder Song), με το Sun να γίνεται το πρώτο της single.

Σε μια ηλικία που η ίδια σκεφτόταν ότι θέλει να γίνει καθηγήτρια ή δικηγόρος, η μουσική την είχε πάρει από το χέρι και την πήγαινε όπου εκείνη έβλεπε την ευκαιρία. «Δεν πίστευα ότι η μουσική ήταν πιθανό σενάριο για εμένα. Η ζωή του μουσικού είναι μια πάνω και μια κάτω. Δεν ήξερα αν θα το αντέξω».

Αυτή η αμφιβολία είναι που μετέτρεψε σε πιο safe-ήρεμες τις επιλογές της. Από την Petroleum μεταπήδησε στην Island Records, δισκογραφική που βρίσκεται στο Μπέργκεν και συγκεντρώνει όλη την indie σκηνή της χώρας. «Στο Όσλο βρίσκονται οι μεγάλες ευκαιρίες και είναι οι περισσότερες δισκογραφικές, αλλά πιστεύω ότι μου ταίριαζε περισσότερο εδώ που είμαι τώρα». Με την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, το Don’t Kill My Vibe, έβγαλε τον κοροϊδευτικό της τόνο και τον εκνευρισμό της απέναντι σε εκείνον τον αόρατο που την βλέπει σαν παιδί και αντικατοπτρίζει -χωρίς την έγκριση της- τις απαιτήσεις του απ΄αυτήν σε αυτήν. Τα 13 εκατομμύρια downloads στο Spotify έδειξαν ότι πολλοί ταυτίστηκαν.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τα Dynamite, Plot Twist και Fake Friends συμπληρώνουν την τετράδα του πρώτου της EP. Πριν μερικούς μήνες έκανε το πρώτο της sold out σε συναυλία στο Μάντσεστερ. Ήταν μόλις το δεύτερο live της ως headliner.

Άλλοι στην θέση της θα μιλούσαν για κατάκτηση κορυφών σε charts, billboards κτλ μετά από αυτή την διαδρομή. Εκείνη; Εκείνη θέλει απλώς να αποκτήσει ένα σπίτι στο νησάκι Iske, που βρίσκεται δέκα λεπτά με το ποδήλατο από το σπίτι της, να παίζει πιάνο και να ακουστεί η φωνή της σε κάποιο από τα Sims ή την σειρά Girls!

Πηγή: i-d.vice.comtheguardian.com