alt-J: Το συγκρότημα που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο φετινό Rockwave
Βρείτε μας στο

Αν ψάχνεις για ένα αντικειμενικό σχόλιο σε τούτο το μετερίζι, δεν θα το βρεις. Γιατί εδώ γράφουμε για πράγματα που μας αρέσουν, που μας τη σπάνε, που μας αρέσει να μας τη σπάνε, που μας τη σπάει που μας αρέσουν. Και σε αυτό δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό. Τώρα είναι η στιγμή για να μιλήσω για κάτι που αρέσει σε μένα και σε πολλούς από εσάς. Οι alt-J είναι από τα ανερχόμενα συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής. Και λέω ανερχόμενα όχι γιατί δεν έχουν ήδη καθιερωθεί, αλλά γιατί πιστεύω ότι τους αξίζουν πολλά περισσότερα. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη όμως.

Το συγκρότημα από το Λιντς διάγει τις καλύτερες μέρες του. Συγκρότημα από το Λιντς, αν και τα δύο του μέλη δεν γεννήθηκαν εκεί. Ο Γκας γεννήθηκε στο Παρίσι και ο Τζο στο Σαουθάμπτον. Το τρίτο άλμπουμ που έβγαλαν πριν λίγο καιρό με τίτλο Relaxer, πήγε πολύ καλά και φέτος το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να τον κάνουν ακόμα πιο γνωστό. Ανάμεσα τους και το Terravibe στο πλαίσιο του Rockwave. Εκεί όπου θα προηγηθούν των Arctic Monkeys.

Όλα ξεκίνησαν γι΄αυτούς το 2007. Τότε τα τέσσερα μέλη, ο Γκουίλ Σένσμπουρι, ο Τζο Νιούμαν, ο Γκας Χάμιλτον και ο Τομ Γκριν γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ο Χάμιλτον ήταν στο τμήμα αγγλικών και οι άλλοι τρεις στις Καλές Τέχνες. Στο 2ο έτος της σχολής ήταν που ξεκίνησαν να μοιράζονται τις συνθέσεις τους και αποφάσισαν να σχηματίσουν τους alt-J.

Για την ακρίβεια η πρώτη τους επιλογή ήταν το Daljit Dhaliwal. Μετά από μερικούς μήνες το άλλαξαν σε The Films, αλλά μόλις έμαθαν ότι υπάρχει τέτοια μπάντα στην Αμερική, κατέληξαν στο alt-J.

Οι alt-J με σύμβολο το Δ. Ξεκάθαρα παιδιά της ψηφιακής εποχής. Κι αυτό γιατί το Δ είναι το σύμβολο της αλλαγής στον κόσμο των επιστημών και για να το γράψει κανείς σε βρετανικό υπολογιστή πρέπει να πατήσει το alt και το j. Το Δ επίσης είναι και μια λέξη που αναφέρεται σε ποταμό γι΄αυτό κιόλας στο πρώτο τους άλμπουμ είχαν στο εξώφυλλο το δέλτα του ποταμού Γάγγη, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η μουσική τους είναι παράγωγο κανονισμών. Επειδή έκαναν τις μουσικές τους συναντήσεις σε κοιτώνες του πανεπιστημίου, προσπαθούσαν να μην κάνουν θόρυβο. Έτσι, δε χρησιμοποιούσαν μπάσο ή bass drums. Τα περισσότερα τραγούδια τους γράφτηκαν στο δωμάτιο του Γκας. Το πρώτο τους live στη σχολή έγινε στο δωμάτιο του Τζο. Εκεί όπου υπήρξαν ως και λιποθυμίες.

Το καλοκαίρι του  2011, όταν και τελείωσαν από τη σχολή, μετακόμισαν μαζί στο Κέιμπριτζ και ξεκίνησαν τις πρώτες συζητήσεις με labels. Τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους υπέγραψαν με την Infectious Music.

Πέρασαν μερικοί μήνες κατά τους οποίους κυκλοφόρησαν singles όπως το Breezelocks ή το Hand-made και φτάνουμε στον Μάιο του 2012. Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν γεγονός. 28 του μήνα κυκλοφόρησε. Τα πράγματα άρχισαν να τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες και το An Awesome Wave στρογγυλοκάθισε στη θέση 13 του UK Chart.

Αιτία γι΄αυτό υπήρξε και η νίκη στο περίφημο Mercury Prize. Ένα βραβείο με χρηματικό έπαθλο. Μεγάλο μέρος του οποίου ξόδεψαν για να στείλουν τους γονείς τους ταξίδι, ώστε να φάνε σε ένα ακριβό εστιατόριο.

Το 2014 έβγαλαν το 2ο άλμπουμ τους, το This Is All Yours, που ήταν ουσιαστικά το πρώτο τους, αφού τον Ιανουάριο ο Σένσμπουρι είχε αποχωρήσει από τη μπάντα και το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Η φυγή του δεν συνοδεύτηκε με τσακωμούς ή ίντριγκα. Απλώς ο ίδιος δεν ένιωθε ότι εξελισσόταν όπως ήθελε. Δεν επεδίωκε αυτή την επιτυχία. Οι υπόλοιποι τρεις έμειναν και δεν έκοψαν ποτέ τις γέφυρες με τον Γκουίλ.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η μουσική τους κατατάσσεται σε πολλά είδη. Indietronica, Indierock, Folk rock, art rock. Ο Τζο Νιούμαν, βασικός εμπνευστής των τραγουδιών σε στιχουργικό επίπεδο, εμπνέεται από τα απαισιόδοξα. Από τον θάνατο, την τραγωδία, την αποτυχημένη αγάπη. Τον έλκουν τα τέλη. Όπως το τέλος του Ζαν Ρενό στην ταινία του Λικ Μπεσόν Leon που οδήγησε στο τραγούδι Matilda.

Ή όπως το Taro που γράφτηκε για το θάνατο ενός φωτορεπόρτερ/πολεμικού ανταποκριτή από την Ουγγαρία, του Ρόμπερτ Τσάπα. Το μεγάλο τους hit, το Breezelocks έχει σαφείς αναφορές στο βιβλίο Where The Wild Things Are. Έκδηλο το μοτίβο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ταινίες γενικά τους δίνουν ερεθίσματα, μιας και τόσο το Silver Linings Playbook όσο και το Alien τους ενέπνευσαν για τραγούδια (Buffalo και Gospel of John Hurt).

Ανάμεσα στους θαυμαστές τους θα βρεις την Έλι Γκούλντινγκ, τους Mumford and Sons, την Μάιλι Σάιρους και τον RZA των Wu Tang Clan. Όλοι οι παραπάνω έχουν πει τραγούδια τους σε συναυλίες τους, ενώ ο RZA χρησιμοποίησε κομμάτι τους για ένα remix που έφτιαξε.

Δύο πράγματα που σίγουρα αξίζει να αναφερθούν είναι για τον Τομ Γκριν και την ιστοσελίδα τους. Ο Γκριν πάσχει από ένα σύνδρομο, το Άλπορτ, το οποίο προκαλεί ως και ολοκληρωτική κώφωση και διαλύει το νεφρό. Ο Γκριν είναι κατά 80% κωφός.

Ως προς την ιστοσελίδα τους, έχουν φτιάξει ένα περιβάλλον βγαλμένο από κάποιο παιχνίδι για κονσόλα ή τον υπολογιστή. Πολύ διαδραστικό και σε διάφορα σημεία υπάρχουν φιγούρες ανθρώπων που μόλις τους προσεγγίζεις σου εμφανίζονται βίντεο με τραγούδια τους ή φωτογραφίες με προσωπικές τους στιγμές.

Τσέκαρε το εδώ.

* Οι alt-J έρχονται στις 6 Ιουλίου στη Μαλάκασα, στην εναρκτήρια ημέρα του φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Μάιλς Κέιν, οι Get Well Soon και οι Coretheband, με το μεγάλο όνομα της ημέρας να είναι οι Arctic Monkeys φυσικά.

alt-J: Το συγκρότημα που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο φετινό Rockwave

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα του Rockwave.

Για αγορά εισιτηρίων μπες στο Tickethouse.gr.