Κώστας Μπίγαλης
Βρείτε μας στο

Είναι πολλές εκείνες οι απορίες που έχω στη ζωή μου. Αλλά εκείνη η μία που με τρώει εδώ και πολλά χρόνια είναι γιατί δεν υπάρχει μουσικά ο Κώστας Μπίγαλης. Γιατί δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Γιατί δεν παράγει πια την ίδια μουσική που παρήγαγε με αφθονία και ποιότητα πίσω στο 1990. Από τη μία σκέφτομαι ότι έτσι συμβαίνει με τα τόσο όμορφα και ποιοτικά πράγματα. Δεν κάθονται για πάντα στο ίδιο μέρος. Από την άλλη σκέφτομαι ότι θα μπορούσε άνετα να παίζει παντού στα ραδιόφωνα και να μαθαίνει στους αδαείς μουσική.

Όχι μόνο με την έννοια της μελωδικής σύνθεσης. Αλλά περισσότερο με την στιχουργική του ελευθερία. Με αυτά τα χαρακτηριστικά του που δεν τα συναντάς έτσι ακριβώς σε άλλους. Προσωπικά πιστεύω ότι οι επιδράσεις του μετάγγισαν ψήγματα σε πολλούς. Στον Δεληβοριά, στους Χατζηφραγκέτα. Επίσης, κάλλιστα θα μπορούσαν κάποια από τα τραγούδια του να είναι ανθρωπάκια σαν τους μικρούς κύριους και τις μικρές κυρίες.

Ο Κώστας Μπίγαλης σηματοδότησε μερικές από τις πορείες της ελληνικής μουσικής και είχε μια μεγάλη διαφορετικότητα. Δεν ακολουθούσε τα mainstream μονοπάτια της μουσικής. Έκανε mainstream τις δικές του ιδέες. Έσκαγαν όλες τους σαν πυροτεχνήματα για μια δεκαετία και βάλε και τα φώτα τους έφταναν πολύ μακριά.

Κι επειδή δεν μιλάμε ποτέ χωρίς πειστήρια, δες μερικά τραγούδια του που διαλέξαμε (διόλου τυχαία) και θα καταλάβεις.

Ρίνα Κατερίνα

«Αχ βρε Ρίνα Κατερίνα, η φυγή σου φωτιά, η θύμησή σου λεπίδα, που με κόβει δυο κομμάτια, τέσσερα δεκατέσσερα». Πόσο καλύτερα μπορείς να πεις σε μια κοπέλα που αγαπάς ότι σε πλήγωσε; Πώς να μετατρέψεις τη φωτιά και τη λεπίδα σε καλοκαιρινό ρυθμό; Μόνο ο Κώστας Μπίγαλης το μπορεί.

Τούλα Υποκριτούλα

Είναι κομμάτι που θα έπρεπε να το κάνουν σύνθημα οι Αρειανοί. Για Χαριλάου μιλάει, για γκολ μιλάει. Αλλά ο Μπίγαλης σταμπάρει στην κερκίδα μια κοπέλα, την Τούλα. Η Τούλα έπαιζε πονηρό παιχνίδι. Δεν ήταν τυχαία εκεί.

Ψούρης Καψούρης

Ο Ψούρης Καψούρης θα μπορούσε άνετα να είναι ο σύντροφος της Τούλας Υποκριτούλας. Αν και το πιο πιθανό είναι ο Ψούρης να στέκεται έξω από το περίπτερο και να κάνει ερωτική καντάδα στην κόρη του περιπτερά! Πάντως το πάει ωραία. Σαν τον Κώστας Βουτσά. Δεν έχει κότερο, αλλά έχει ανέσεις και καταθέσεις.

Το Καπελάκι Μου

Με βίντεο κλιπ που θυμίζει Αραχτοί και Λάιτ, ο Κώστας Μπίγαλης γίνεται λίγο πιο groovy και προειδοποιεί. Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, τέρμα τα ζαχαρώματα, τέρμα τα παρακάλια.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Boeing 747

Να το το αεροπειρατικό! Όχι, δεν μπήκε μέσα μου ο Γιώργος Χελάκης. Αλλά ο Μπίγαλης έχει πάρει τον έλεγχο στο τιμόνι του Boeing 747 και κυνηγάει μια κοπέλα. Μέχρι και στο φτερό έχει βγει. Έι οπ.