Έκανε την απόλυτη επιτυχία και χάθηκε: Η μυστήρια εξαφάνιση της Q Lazzarus!
Μουσική

Έκανε την απόλυτη επιτυχία και χάθηκε: Η μυστήρια εξαφάνιση της Q Lazzarus!

Η ιστορία της τραγουδίστριας που συνέδεσε το όνομά της με το τραγούδι που ακούγεται σε μια εμβληματική σκηνή της «Σιωπής των Αμνών» είναι τόσο μυστήρια όσο και το ίδιο το τραγούδι.

Το 1991 ο Τζόναθαν Ντέμ έφτασε το ταβάνι του δημιουργικού του ταλέντου. Το αριστουργηματικό «Η Σιωπή των Αμνών», η κινηματογραφική μεταφορά του ομόνυμου βιβλίου του Τόμας Χάρις, ήταν εκ πρώτης όψεως ένα παραδοσιακό θρίλερ υπό μορφή crime drama αλλά πίσω από αυτό ήταν πολλά παραπάνω. Κυρίως, ήταν μια σπουδή πάνω στην υποσυνείδητη άρνηση της προκαθορισμένης κοινωνικής ταυτότητας.

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ δεν υπήρξε τυχαία η πιο εμβληματική μορφή αυτής της ταινίας: ανάμεσα στον ίδιο, την πράκτορα Κλαρίς και τον δολοφόνο Μπάφαλο Μπιλ, το «τρίγωνο» που καθόρισε δηλαδή τα τεκταινόμενα της ταινίας, ήταν ο μοναδικός που είχε αρνηθεί την προκαθορισμένη ταυτότητά του απενοχοποιημένα και ως εκ τούτου ο αντικειμενικός ενορχηστρωτής του αστυνομικού ανθρωποκυνηγητού που εξελισσόταν στην ταινία.

Στην «Σιωπή των Αμνών» υπάρχει μια υποτιμημένη αλλά εμβληματική σκηνή. Είναι η σκηνή που ο serial killer της υπόθεσης, ένας ψυχοπαθής που θέλει όσο τίποτα να αλλάξει αυτό που είναι αλλά δεν έχει τον τρόπο, φοράει γυναικεία ρούχα και χορεύει μπροστά στον καθρέφτη. Η σκηνή είναι υποδειγματικά γυρισμένη και εκπέμπει τρομακτική ατμόσφαιρα. Και ένας από τους λόγους που η ατμόσφαιρα αυτή είναι τόσο εμβληματική είναι το τραγούδι που ακούγεται κατά τον χορό του «Μπάφαλο Μπιλ».

Το τραγούδι εκείνο είχε προκαλέσει μαζικές ανατριχίλες εκείνη την περίοδο. Λεγόταν «Goodbye Horses» και το τραγουδούσε κάποια γυναίκα που λεγόταν Q Lazzarus. Φυσικά, δεν γινόταν για κανένα λόγο αντιληπτό ότι αυτή η φωνή ήταν όντως γυναικεία. Η Q Lazzarus είχε μια μυστήρια, ανδρόγυνη φωνή -γι’ αυτό το τραγούδι της ταίριαξε τόσο άψογα με το κλίμα της εν λόγω σκηνής- και το γεγονός ότι από το πουθενά το τραγούδι της άρχισε να γίνεται επιτυχία λόγω της παρουσίας του στην «Σιωπή των Αμνών» μεγάλωνε το μυστήριο γύρω της.

Η Q Lazzarus και το μελαγχολικό ροκ τραγούδι της που ταυτόχρονα «έντυνε» με υποδειγματικό τρόπο την αρρώστια της ταινίας υπήρξαν ένα περιορισμένο και ιδιαίτερο pop φαινόμενο στις αρχές των 90s. Συνυφασμένη άμεσα με μια σεξουαλικότητα που ήταν ασυνήθιστη και καταπιεσμένη, η Q Lazzarus και η πρόσχαιρη επιτυχία της σηματοδοτούσε την ανάδυση μιας νέας σταρ στον χώρο της αμερικάνικης ροκ.

Μάλιστα, η μυστηριώδης γυναίκα εμφανίστηκε και δυο χρόνια μετά τη «Σιωπή των Αμνών» στην ακριβώς επόμενη ταινία του Τζόναθαν Ντεμ, να τραγουδάει ένα τραγούδι της. Ο λόγος για το «Philadelphia» όπου και ακουγόταν το «Heaven».

Και ξαφνικά, η Q Lazzarus εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Κανείς δεν την άκουσε ξανά, κανείς δεν την ξαναείδε. Για δεκαετίες οι φήμες οργίαζαν. Ζει; Έχει πεθάνει; Που διάολο βρίσκεται; Η μυστηριώδης τραγουδίστρια απλά εξαφανίστηκε όσο μυστήρια εμφανίστηκε.

Ο μύθος άλλωστε λέει πως πριν γίνει γνωστή ως τραγουδίστρια ήταν οδηγός ταξί κάπου στη Νέα Υόρκη. Μια μέρα μπήκε στο αμάξι της ο Τζόναθαν Ντεμ. Εκείνη τον ρώτησε αν είχε κάποια σχέση με την μουσική βιομηχανία. «Όχι ακριβώς, αλλά έχω γενικότερα με τη βιομηχανία του θεάματος», είπε ο Ντεμ. Τότε η Q Lazzarus, που προφανώς δεν είναι αυτό το κανονικό της όνομα, έβαλε στο κασετόφωνο του αμαξιού μια ηχογράφηση του «Goodbye Horses».

O Ντεμ έπαθε την πλάκα του. Προώθησε όσο μπορούσε τη μυστηριώδη κοπέλα, το αληθινό όνομα της οποίας δεν έγινε ποτέ γνωστό. Τα τραγούδια της κατέληξαν να ταυτίζονται με τις ταινίες του, μέχρι που κάποια στιγμή απλά άνοιξε η γη και την κατάπιε και για πάνω από 25 χρόνια τα ίχνη της αγνοούνταν. Μέχρι πριν λίγο καιρό.

Έκανε την απόλυτη επιτυχία και χάθηκε: Η μυστήρια εξαφάνιση της Q Lazzarus!

Πριν μερικούς μήνες, η Κέλσι Ζίμερμαν, μια αμερικανίδα της οποίας η μπάντα ήθελε να διασκευάσει το «Goodbye Horses», έγραψε στο Twitter για το αν ξέρει κανείς που βρίσκεται η Q Lazzarus ώστε να της ζητήσει τα δικαιώματα του τραγουδιού. Η ίδια ισχυρίζεται ότι μια γυναίκα με το όνομα Diane Luckey επικοινώνησε μαζί της λέγοντας πως είναι η Q Lazzarus. Μεταξύ άλλων της είπε: «Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν πως είμαι ακόμα ζωντανή και απλά δεν ενδιαφέρομαι να τραγουδάω πια. Δουλεύω σαν οδηγός λεωφορείου στο Staten Island εδώ και χρόνια και βλέπω εκατοντάδες επιβάτες καθημερινά. Δεν το κρύβω λοιπόν πως είμαι ζωντανή. Συγγνώμη αν το φινάλε της μυστηριώδους ιστορίας μου είναι βαρετό αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

Μάλιστα, η Ζίμερμαν ισχυρίζεται πως η εν λόγω γυναίκα ανέβασε μια προσωπική της φωτογραφία στον λογαριασμό της πριν τον σβήσει που φαινόταν να επιβεβαιώνει πως πρόκειται όντως για την Q Lazzarus, απλά 25 χρόνια μεγαλύτερη! Στη συνέχεια, διάφορα ρεπορτάζ επιβεβαιώσαν πως επρόκειτο όντως για την πάλαι ποτέ μυστηριώδη τραγουδίστρια, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει. Όπως και να έχει, μεγάλοι αστικοί μύθοι κατέρρευσαν για αυτή.

Μπορεί το τραγούδι με το οποίο συνδέθηκε να ήταν ένα σκοτεινό και μυστήριο τραγούδι, μπορεί η αντίστοιχη σκηνή από τη «Σιωπή των Αμνών» να ενίσχυε όλο το κλίμα αλλόκοτου που συνόδευε την ύπαρξή της αλλά μάλλον η αλήθεια είναι λιγότερο σύνθετη. Απλά μια γυναίκα που είχε την ευκαιρία να γίνει ροκ σταρ, δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό. Και έτσι… δεν έζησε ως τέτοια.

Τόσο απλά, καθόλου κινηματογραφικά…