Τεστ βήχα: Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει θετικά κρούσματα Covid-19 από το… βήξιμο

Με ποσοστό επιτυχίας 98,5% απομένει η έγκριση και ενσωμάτωση του σε application
Το «σημείο μηδέν»: Τα 3 επικίνδυνα μέτρα της Κίνας που μείωσαν τα κρούσματα κορωνοϊού κατά 95%
3 Νοεμβρίου 2020 | 15:34

Να είναι άραγε το τεχνολογικό όπλο που θα υπερκεράσει σε εξέλιξη τα μοριακά τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού; Απομένει να φανεί, τα πρώτα δείγματα πάντως αυτής της νέας ανακάλυψης ξεπερνούν, όχι μόνο τη φαντασία, αλλά και τις προσδοκίες των εμπνευστών της.

Ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος κάνει ακριβή διάγνωση της νόσου Covid 19 στους ανθρώπους, απλώς ακούγοντας και αναλύοντας τον ήχο του βήχα τους!

Η ευαισθησία (sensitivity) του «έξυπνου» συστήματος – δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς θετικούς φορείς – φθάνει το 98,5% μεταξύ όσων έχουν ήδη βγει θετικοί σε τεστ για κορωνοϊό SARS-CoV-2 και το 100% για όσους δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «ΙΕΕΕ Journal of Engineering in Medicine and Biology», θα χρειασθούν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να ενσωματώσουν τον αλγόριθμο σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή (application). Όπως είπαν, ο ήχος του βήχα ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού ασθενούς με Covid-19 έχει κάποια διαφορά, που όμως δεν είναι αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.

Το εμβόλιο μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα, αλλά κάτι που πολύ πιο δύσκολα θα φανταζόταν ο ανθρώπινος νους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved