Σε μια απόφαση που θα έπρεπε να είχε λάβει και στο πρώτο lockdown προέβη η κυβέρνηση, βάζοντας stop στην πώληση προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ύστερα από το δίκαιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων.
Σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΣΕΕ ζήτησε να μην πωλούν οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς με αυτό τον τρόπο «η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και ανταγωνιστής του λιανικού εμπορίου».
Το αίτημα έγινε δεκτό και το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, που απαγορεύει την πώληση προϊόντων όπως βιβλία, ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια, μικροσυσκευές, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κ.λ.π.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, σκοπός είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οι επιχειρήσεις λιανικής που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα (και έχουν αναγκαστικά κλείσει) να προσδοκούν σε πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Λόγω των διαδικαστικών καθυστερήσεων και προκειμένου να έχουν έστω λίγο χρόνο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προσαρμοστούν, αποφασίστηκε η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός εξετάζεται το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ήδη η Γαλλία, η Ουαλία αλλά εν μέρει και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει την πώληση προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Στη Γαλλία η αντίδραση των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών οίκων που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι έντονη. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τα ταχυδρομικά τέλη θα μειωθούν για τα βιβλιοπωλεία.