Ήταν δεδομένο ότι στην πιο ανταγωνιστική κούρσα όλων των εποχών για την καταπολέμηση ενός ιού, η εταιρία που θα έκοβε πρώτη το νήμα στην ανακάλυψη του «αντίδοτου», θα απολάμβανε την αίσθηση νίκης – ηθική και υλική – σε ένα πολλαπλό τζακ-ποτ.
Για τους τρεις επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία είναι η συνέταιρος της Pfizer στην παραγωγή του εμβολίου, η αίσθηση αυτή αποτιμάται αθροιστικά σε 2 δισ. δολάρια και αυτό το ποσό βέβαια αφορά μόνο τα έσοδα από το χρηματιστηριακό limit up.
Η είδηση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο που παρασκευάζουν από κοινού οι δύο εταιρείες μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά 90% εναντίον του κορωνοϊού, οδήγησε σε άνοδο 14% της μετοχής της BioNTech, εκτοξεύοντας εν μια νυκτί τις περιουσίες του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της, Ουγούρ Σαχίν και των μεγαλύτερων επενδυτών της, των Γερμανών αδερφών Τόμας και Αντρέας Στρίνγκμαν.
Η άνοδος της μετοχής αύξησε την καθαρή αξία της περιουσίας του Σαχίν κατά περισσότερο από 500 εκατ. δολάρια, στα 4,4 δισ. δολάρια, ενώ τα αδέρφια Στρίνγκμαν είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται (συνολικά) κατά 1,5 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα τώρα η κάθε μία να αποτιμάται στα 10,4 δισ. δολάρια.
Ο φυσικός και ανοσολόγος 54χρονος Σαχίν είναι καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, εκεί όπου το 2008 ίδρυσε την BioNTech, με τη στήριξη των αδερφών Στρίνγκμαν, οι οποίοι είχαν ήδη επενδύσει σε μια άλλη εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Σαχίν μαζί με τη σύζυγο του – επίσης τουρκικής καταγωγής και επίσης ανοσολόγο – Οζλέμ Τουρετσί το 2001.
Εκείνη η εταιρεία, ονόματι Ganymed Pharmaceuticals, πουλήθηκε στην Astellas Pharmaceuticals το 2016 έναντι 460 εκατ. δολαρίων (συν άλλα 940 εκατ. δολάρια εάν επιτυγχανόταν συγκεκριμένοι στόχοι).
Επρόκειτο για μία ακόμη επιτυχημένη επένδυση των δύο αδερφών στον τομέα της υγείας. Η πρώτη ήταν το 1986 η ίδρυση της Hexal, μιας εταιρείας κατασκευής γενόσημων φαρμάκων, την οποία πούλησαν στη Novartis έναντι 7 δισ. δολαρίων το 2005.