Η είδηση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά 90% οδήγησε σε ένα επενδυτικό ράλι στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Εταιρίες από το φαρμακευτικό κλάδο, το λιανεμπόριο, τις αερομεταφορές, τις κρουαζιέρες και τον ευρύτερο κλάδο των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας «είδαν» τις μετοχές τους να καταγράφουν διαδοχικά limit up.
Υπήρξε ωστόσο και η αντίθετη όψη του νομίσματος. Τη στιγμή που (σχεδόν) όλος ο πλανήτης πανηγύρισε μετά την ανακοίνωση της Pfizer, ένας άνθρωπος είδε την προσωπική περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 5,1 δισ. δολάρια!
Πρόκειται για τον Κινέζο Έρικ Γούαν, τον ιδρυτή της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom, που υπήρξε το μεγαλύτερο success story στην εποχή του κορωνοϊού. Τον καιρό της πανδημίας 300 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το Zoom για να κάνουν τα μαθήματα του σχολείου, τις επαγγελματικές συναντήσεις τους, ή για να δουν τους φίλους και τους συγγενείς τους έστω στην οθόνη του υπολογιστή.
Ο γεννημένος στην επαρχία Σαντόγκ της Κίνας μεγιστάνας της τεχνολογίας, είδε την αίτησή του για βίζα να απορρίπτεται οκτώ φορές από τις ΗΠΑ (!), πριν να καταφέρει, τελικά, το 1997 να μετακομίσει στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για να εργαστεί για μια start-up.
Από τις αρχές του έτους η μετοχή της Zoom Video Communications Inc. έχει εκτιναχθεί πάνω από 500%, ανεβάζοντας κάποια στιγμή την προσωπική περιουσία του Γουάν έως και το αστρονομικό ποσό των 28,5 δισ. δολαρίων! Σε εκείνο το peak, ο Γουάν απέσπασε πρόσκαιρα τον τίτλο του 40ου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.
Τη Δευτέρα η μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 17%, με αποτέλεσμα η προσωπική περιουσία του Γουάν να συρρικνωθεί κατά 5,1 δισ. δολάρια.
Προφανώς, ο προάγγελος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι καλά νέα για τη Zoom. To κρίσιμο ερώτημα πλέον για αυτήν είναι αν ο κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της και μετά το τέλος της πανδημίας.
Με την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους και των μαθητών στις τάξεις τους, θα υπάρχει ακόμα ζήτηση για την υπηρεσία; Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τηλεδιασκέψεις έγιναν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας. «Δεν πιστεύω ότι η τάση γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης ή τη στροφή στο cloud θα αλλάξει εξαιτίας του εμβολίου», δηλώνει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Μαντίπ Σινχ.
Φυσικά ό,τι και αν συμβεί στο άμεσο μέλλον, ο Έρικ Γουάν δεν πρόκειται να… χάσει ούτε τον ύπνο του, ούτε τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου. Το σενάριο της παραγωγής εμβολίου ήταν καθ’ όλα προβλεπόμενο, ουδόλως τον αιφνιδίασε και το όνομα – μαζί και η περιουσία – που έφτιαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του αρκεί για να θεωρεί εξασφαλισμένο το μέλλον και των τρισέγγονών του.