Ισπανία
Βρείτε μας στο
NEWS

Covid Vs γρίπη στην Ελλάδα: Τα τελευταία στοιχεία που πρέπει να δουν ο Πετράκος και οι υποστηρικτές της θεωρίας του

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που στέλνουν απειλητικά μηνύματα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων
Menshouse Team

Ο μήνας που διανύουμε είναι πολύ πιθανό να αποκρυσταλλωθεί στο ιατρικό γίγνεσθαι της χώρας ως «Μαύρος Νοέμβρης», καθώς ποτέ άλλοτε δεν έχασαν τόσοι πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους από παθογόνες αιτίες, αν εξαιρεθούν βέβαια συνθήκες κατοχής ή πολέμου, κατά τις οποίες οι αρρώστιες θερίζουν.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το νούμερο των 437 θανάτων που έχουμε μόνο το Νοέμβριο στην Ελλάδα από κορωνοϊό είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των περισσότερων θανάτων που έχουν καταγραφεί από εποχική γρίπη σε μια ολόκληρη σεζόν.

Έως το βράδυ της Δευτέρας (16/11), οι νεκροί στην Ελλάδα από covid-19 ήταν 1165 και το 37,5% εξ’ αυτών αφορά μόνο τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου, στην πιο τρανή απόδειξη της ισχύος του δεύτερου κύματος της επιδημίας και της αναγκαιότητας για λήψη δραστικών μέτρων. «Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο», ήταν η συγκλονιστική μαρτυρία του Νικόλαου Καπραβέλου, διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, με την οποία αποτυπώνεται ωμά η θλιβερή πραγματικότητα των τελευταία ημερών.

Η Ελλάδα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 40 θανάτων σε ένα 24ωρο την 8η Νοεμβρίου και έκτοτε κινήθηκε κάτω από αυτό μόνο μία ημέρα (14/11), με τον τραγικό απολογισμό να εκτοξεύεται το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα στους 130 θανάτους αθροιστικά (71+59).

Όσοι εξακολουθούν να παρομοιάζουν τον κορωνοϊό με εποχική γρίπη, θα είναι καλό να γνωρίζουν ότι οι θάνατοι από covid-19 μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι περισσότεροι απ’ όσους είχαμε συνολικά από γρίπη τη σεζόν που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ. Το σχετικό ρεκόρ είναι οι 196 θάνατοι της περιόδου 2015-16, με το στέλεχος του ιού Η1Ν1 να οφείλεται για το 89,3% αυτών των λοιμώξεων.

Μάλιστα τότε ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών καταλόγιζε στο Υπουργείο Υγείας «βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα». Εξηγούσε ότι εκείνη η χρονιά ήταν η μοναδική που δεν έγινε  η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως γινόταν κάθε φθινόπωρο. «Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο πληθυσμός να έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά».

Αυτό που δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν κάποιοι (δυστυχώς πολλοί) είναι ο καταλυτικός ρόλος της εμβολιαστικής κάλυψης, η έλλειψη της οποίας έχει φυσικά εκτοξεύσει το ποσοστό θνησιμότητας στις μεγάλες ηλικίες και τα μέλη ευπαθών ομάδων.

Βάζει τα γυαλιά στην Αθήνα: Το νησί με το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα που αποθεώνεται διεθνώς (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δεν χωρούσε ο κόσμος στο δρόμο: Τα 2 νησιά που «τίγκαραν» το Πάσχα

Παρά τη φονική επέλαση του ιού την τελευταία εβδομάδα, υπάρχουν άνθρωποι που στέλνουν απειλητικά μηνύματα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που εισηγείται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Το αποκάλυψε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι η επιτροπή δέχεται απειλητικά e-mails – ανώνυμα και επώνυμα – για τα μέτρα που ελήφθησαν σε σχέση με το πρόσφατο lockdown