«Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε την ανοσία»: Τα τελικά νούμερα της Σουηδίας δείχνουν αν πέτυχε τελικά το πείραμά της
NEWS

Σουηδία: Το μέτρο που τελειώνει και επίσημα το αφήγημα περί «ανοσίας της αγέλης»

Άτακτη υποχώρηση μπροστά στην ισχύ του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Η περίοδος που η κυβέρνηση της Σουηδίας αρκείτο στις συστάσεις προς τους πολίτες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί.

Οι θάνατοι από covid-19 στη χώρα μπορεί να είναι πολύ λιγότεροι απ’ ότι την άνοιξη, αλλά τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη (δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο ξεπέρασαν τα 6.000 εντός 24 ωρών), πιέζοντας αφόρητα το σύστημα υγείας.

Στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 6.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.300 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως τις 23 Νοεμβρίου.

Η στρατηγική της ανοσίας αγέλης θεωρείται πια και επίσημα «παρωχημένη», έστω και αν δεν το παραδέχεται ανοιχτά η σουηδική κυβέρνηση. Η καταφυγή σε ένα πρωτόγνωρο μέτρο είναι η απόδειξη περί αυτού.

Από σήμερα, 24 Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα ξεκινάει την εφαρμογή του πιο σκληρού – για τα δεδομένα της – μέτρου για την καταπολέμηση της επιδημίας, θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 8 άτομα σε δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και εκδηλώσεις.

Έως τώρα το όριο συμμετοχής οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση και φυσικά η κατακόρυφη μείωση του ορίου καταδεικνύει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν το χαρακτήρισε ως ένα «πολύ παρεμβατικό» και «άνευ προηγουμένου», αλλά «αναγκαίο» μέτρο που στοχεύει στη μείωση της καμπύλης του αριθμού των μολύνσεων, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε γυμναστήρια και βιβλιοθήκες και να μειώσουν τις επισκέψεις τους στα εστιατόρια.

Την 1η Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχε θέσει ως όριο τα 300 άτομα για καθήμενους σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και αθλητικά γεγονότα. Όλες όμως οι περιφέρειες είχαν επιλέξει ως μάξιμουμ όριο τα 50 άτομα και από σήμερα αυτό το όριο αυτό πέφτει στα 8.

Ανάλογο είναι το όριο που τέθηκε και για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επιπλέον από την Παρασκευή η κυβέρνηση είχε απαγορέψει την πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο τέλειωσε», τόνισε στο διάγγελμά του ο Λεβέν, αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα από 8 άτομα, όχι όμως άνω των 8 ανά τραπέζι. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα συνεχίσει να βγαίνει ο κόσμος με το ρυθμό που το έκανε έως τώρα, ώστε να κρατήσουν οι καταστηματάρχες ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: «Δεν είναι φονικός ιός»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια γιατί ο covid-19 δεν είναι αυτό που νομίζουμε