Κόλπο γκρόσο: Το νέο πείραμα της Σλοβακίας για να κάνει covid free Χριστούγεννα με ανοιχτά τα πάντα
Βρείτε μας στο

Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρωτοφανούς προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή η Σλοβακία, υποβάλλοντας σε τεστ για covid-19 σχεδόν τα 2/3 των 5,5 εκατομμύριων κατοίκων της χώρας.

Το κολοσσιαίο σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο εγχείρημα έφερε μέσα σε μία εβδομάδα στην επιφάνεια 57.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία και απομονώθηκαν σε καραντίνα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Το τεστ δεν ήταν υποχρεωτικό για τους πολίτες, αλλά μόνο αυτοί που το έκαναν έλαβαν πιστοποιητικό ελεύθερης κυκλοφορίας, ενώ οι αρνητές του υποχρεώθηκαν να τεθούν σε καραντίνα.

Το σλοβάκικο πείραμα παρακολουθείται στενά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια ομάδα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μετέβη στη Σλοβακία στα τέλη Οκτωβρίου για να παρακολουθήσει τις δοκιμές και να λάβει τεχνογνωσία ενόψει ενός ανάλογου προγράμματος που ξεκίνησε στο Λίβερπουλ στις 6 Νοεμβρίου. Περίπου 90.000 κάτοικοι δοκιμάστηκαν εκεί την πρώτη εβδομάδα.

Η Σλοβακία τέσταρε σχεδόν το μισό πληθυσμό της το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου και μια εβδομάδα μετά διοργανώθηκε δεύτερος γύρος δοκιμών στις πιο σφόδρα πληγείσες από τη νόσο περιφέρειες, ανακαλύπτοντας κάποια νέα hot-spots.

Περίπου 20 ημέρες μετά, σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων 24ωρου από τις 22 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η Σλοβακία ανακοίνωσε 231 νέα κρούσματα – το αρνητικό ρεκόρ Νοεμβρίου ήταν οι 3.216 περιπτώσεις της 4ης του μήνα – και αυτό είναι το αποτέλεσμα της ισοπέδωσης της επιδημικής καμπύλης που είχε προαναγγείλει από τις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάρεκ Κράιτσι. Είχε εξηγήσει τότε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού είχε πέσει αισθητά, σε επίπεδα που κυμαινόταν από 0,7 έως 0,9.

Αυτός ήταν και ο λόγος που από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η Σλοβακία χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού. Από εκείνη την ημέρα επέτρεψε την επαναλειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και εκκλησιών στο μισό της χωρητικότητάς τους, ενώ έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα γυμναστήριων και κολυμβητηρίων με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Επιπλέον ξεκίνησαν ξανά τα πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτό θα συμβεί για δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Η Σλοβακία ωστόσο δεν αρκείται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει. Η κυβέρνηση αποφεύγει να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ετοιμάζει ένα νέο πανεθνικό πρόγραμμα μαζικών τεστ.

Ο πληθυσμός θα υποβληθεί ξανά σε τεστ εντοπισμού του ιού, σε ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, με έναρξη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. Στις δύο επόμενες φάσεις θα διοργανωθούν τεστ στις πόλεις και τα χωριά που διαπιστώθηκαν υψηλά ποσοστά λοιμώξεων.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 8 εκατομμύρια τεστ και ο στόχος είναι να απομονωθούν όσο δυνατόν περισσότερα θετικά κρούσματα ενόψει Χριστουγέννων, ώστε να ανοίξει καθολικά η οικονομία.

Στα μέσα του μήνα ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κουρτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μελετά την ιδέα της μαζικής δοκιμής σλοβακικού στιλ και ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα τον επόμενο μήνα.

Το πείραμα της Σλοβακίας βαδίζει για την ώρα σε ένα δρόμο «μοναχικό», δεν αποκλείεται όμως σύντομα να αποτελεί υπόδειγμα στρατηγικής για τις χώρες που μπορούν να διοργανώσουν κάτι ανάλογο.