«Χρυσός Νοέμβρης»: Pfizer και Moderna… απογείωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ρεκόρ ανόδου εν μέσω πανδημίας
«Χρυσός Νοέμβρης»: Pfizer και Moderna… απογείωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών
1 Δεκεμβρίου 2020 | 14:52

Ημέρες που τα μνημόνια δεν υπήρχαν ακόμη ούτε ως μελλοντική απειλή για την Ελλάδα θύμισε η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας τον προτελευταίο μήνα του 2020.

Η εκρηκτική άνοδος που σημειώθηκε έφτασε στο +29,39%, νούμερο που κατατάσσει το φετινό Νοέμβριο στον καλύτερο μήνα του Χ.Α. Αθηνών από καταβολής του! Η τελευταία φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη άνοδος ήταν για το σύνολο της χρονιάς το 2003, οπότε και τα κέρδη αυξήθηκαν μέσα σε 12 μήνες με το ίδιο ποσοστό (+29,46%).

Το παράδοξο φυσικά έγκειται στο ότι η χρονιά προδιαγραφόταν «μαύρη» για τις μετοχές και τις επενδύσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού μέσα στο Νοέμβριο και τον περιορισμό των μεγάλων ζημιών των τελευταίων μηνών (η υποχώρηση του γενικού δείκτη από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 μειώθηκε στο 19,61%) ήταν η ανακοίνωση της Pfizer και της Moderna για τα 2 εμβόλια κατά της πανδημίας.

Αυτή η εξέλιξη απελευθέρωσε την ψυχολογία των επενδυτών και έσωσε εν μέρει την παρτίδα για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, κομβικό ρόλο έπαιξαν και οι επιχειρηματικές συμφωνίες για εταιρείες που ήταν κάτω από την ομπρέλα των τραπεζών λόγω υπερδανεισμού και εξαγοράζονται από «λευκούς ιππότες», αναδεικνύοντας τη δυναμική του επιχειρηματικού χάρτη στην Ελλάδα, όπου ακόμη και στα χρόνια της πανδημίας υπάρχουν εταιρείες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο, παρά τις ενδογενείς αδυναμίες, διαθέτει μία 30άδα εταιρειών που είναι ανταγωνιστικές και σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουν να δίνουν μερίσματα τα επόμενα χρόνια αλλά και να αναπτύσσονται με ικανοποιητικά κέρδη.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved