Μια νέα, καινοτόμο, μάσκα ατομικής προστασίας δημιούργησε το ερευνητικό τμήμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το υψηλής τεχνολογίας προϊόν συνδυάζεται με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα του χρήστη.
Πλέον αναμένεται η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της και να εφοδιαστεί με αυτή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δίνει καθημερινά την τιτάνια μάχη του εναντίον του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μάσκα είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των δυνάμεων του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο. Ήδη έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ και φέρει την ονομασία «VITER1 GR», ως συντομογραφία του «Virus Terminator Greece».
Η λειτουργία της στηρίζεται στην τοποθέτηση σε αυτήν λαμπτήρων που εκπέμπουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, η οποία αποστειρώνει τον αέρα που εισπνέει ή εκπνέει ο χρήστης. Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της μάσκας συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εφόσον οι αρχές ανάψουν το «πράσινο φως» θα ξεκινήσει και η παραγωγή της, προκειμένου να εφοδιαστεί με αυτές το προσωπικό των νοσοκομείων.