Ένα βήμα πριν την έγκριση: Το εμβόλιο που παρήγαγε «ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας» στο 100% των συμμετεχόντων
Βρείτε μας στο
NEWS

Το πιο περιζήτητο στον κόσμο: Το νέο είδος που κάνει θραύση διεθνώς λόγω κορωνοϊού

Κάποιες εταιρίες έχουν ξεπουλήσει τελείως έως τον Μάρτιο
Menshouse Team

Για την ώρα η ζήτηση είναι υπερτριπλάσια διεθνώς. Το νούμερο αυτό όμως αναμένεται να εκτιναχθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών προετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς που θα «φρενάρουν» την πανδημία του κορωνοϊού και οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν τις πρώτες αποστολές φορτίων.

Τα νέου τύπου εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες μεταφοράς και αποθήκευσης για να μη χαλάσουν, το πρώτο τουλάχιστον στους μείον 70 βαθμούς, ενώ το δεύτερο στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Για το δεύτερο αρκεί απλός καταψύκτης, για το πρώτο όμως απαιτείται υπερκαταψύκτης και οι εταιρίες που τους κατασκευάζουν κάνουν ήδη χρυσές δουλειές. «Πολλές κυβερνήσεις ακόμη και σήμερα δεν είναι προετοιμασμένες», δήλωσε στους «Financial Times» o Τζέσαλ Ντόσι, εκρόσωπος της εταιρείας B Medical Solutions, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία παράγει μονάδες ψύξης. Η εταιρεία έχει υπερτριπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της των 500 έως 1.000 μονάδων, καταγράφοντας τεράστια αύξηση ζήτησης, ιδίως για τη μεγάλη μονάδα της, χωρητικότητας 700 λίτρων, που χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και νοσοκομεία και η οποία μπορεί να συντηρήσει έως 280.000 δόσεις εμβολίων.

Για υπερτριπλασιαμό της ζήτησης έκανε λόγο και ο Ντάστι Τένεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής μονάδων βαθιάς ψύξης, Stirling Ultracold, με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ. Εκτός από παραγγελίες για μεγάλες μονάδες βαθιάς ψύξης κατάλληλες για νοσοκομεία, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για μικρότερες μονάδες των 100 λίτρων, κατάλληλες για φαρμακεία, οι οποίες μπορούν να συντηρήσουν περίπου 4.500 φιαλίδια, που το καθένα περιέχει πέντε δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ορισμένες μικρότερες εταιρείες έχουν ξεπουλήσει τελείως έως τον Μάρτιο όλες τις μονάδες υπερκατάψυξης τους. Όμως μεγάλοι παραγωγοί, όπως η κινεζική Haier και η ιαπωνική PHC Holdings, έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους, οπότε δεν προβλέπεται τα προγράμματα εμβολιασμού να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης υπερκαταψυκτών – αρκεί οι αρμόδιες αρχές να φροντίσουν για τις παραγγελίες τους έγκαιρα.

Οι χαμηλότερες των συνήθως εμβολίων θερμοκρασίες συντήρησης οφείλονται στα νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία περιβάλλουν τις εύθραυστες γενετικές οδηγίες των εμβολίων mRNA. Αυτά τα σωματίδια, με διάμετρο περίπου 0,1 εκατομμυριοστό του μέτρου, αποσυντίθενται, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι πολύ κάτω του μηδενός.

«Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξεπέρασε ποτέ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξ