Η μουσική συμφωνία του αιώνα: Ο Μπομπ Ντίλαν δεν έχει πια κανένα δικαίωμα χρήσης των τραγουδιών του!

Σχεδόν 500.000 δολάρια για κάθε τραγούδι...
Η μουσική συμφωνία του αιώνα: Ο Μπομπ Ντίλαν δεν έχει πια κανένα δικαίωμα χρήσης των τραγουδιών του!
8 Δεκεμβρίου 2020 | 14:36

Έξι δεκαετίες δισκογραφίας, περισσότερα από 600 τραγούδια. Η πνευματική κληρονομιά του μοναδικού Μπομπ Ντίλαν στο χώρο του πενταγράμμου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο «μεμονωμένο» καλλιτέχνη.

Σε αυτή την κληρονομιά όμως, ο 79χρονος ζωντανός θρύλος της μουσικής, δεν έχει πια καμία… δικαιοδοσία. Η Universal Music αγόρασε όλα τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του, σε μια συμφωνία – μαμούθ, που οι ειδικοί εκτιμούν ότι έκλεισε για περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια!

Η συμφωνία, η οποία καλύπτει ολόκληρη την καριέρα του Ντίλαν, από τα πρώτα τραγούδια του μέχρι το τελευταίο του άλμπουμ, «Rough and Rowdy Ways», επιτεύχθηκε απευθείας με τον Αμερικανό νομπελίστα, κατά πολλούς κορυφαίο στιχουργό της μουσικής ιστορίας.

Από την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ το 1961, ο Ντίλαν έχει πουλήσει πάνω από 125 εκατ. δίσκους σε όλο τον κόσμο και από το 1988 έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες.

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε 15 από τα έργα του στη λίστα με τα μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και ανέδειξε το «Like a Rolling Stone» στην κορυφή. Μόνο οι Beatles έχουν κερδίσει περισσότερες θέσεις στη συγκεκριμένη λίστα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η τέχνη του τραγουδιού είναι θεμελιώδης για όλη την μουσική, επίσης δεν είναι μυστικό ότι ο Μπομπ είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους αυτής της τέχνης», δήλωσε ο Lucian Grainge, διευθύνων σύμβουλος της Universal Music Group. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεκαετίες, ακόμη και αιώνες από τώρα, τα λόγια και η μουσική του Μπομπ Ντίλαν θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται και να παίζονται – και να λατρεύονται – παντού», πρόσθεσε.

Εφόσον η «Universal» ελέγχει τα δικαιώματα των τραγουδιών του, ο Ντίλαν δεν θα έχει κανένα δικαίωμα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των τραγουδιών του.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved