Pfizer: Οι 5 παρενέργειες που είχαν οι εθελοντές του εμβολίου που περιμένει όλος ο πλανήτης
Βρείτε μας στο
NEWS

Pfizer: Αν χρειαστεί νέο εμβόλιο σε έξι εβδομάδες για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Διαδικαστικό θέμα για τις δύο εταιρίες που τα εμβόλια τους στηρίζονται στον αγγελιαφόρο RNA
Menshouse Team

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και διεθνώς, γεννώντας ένα αστερίσκο στο αν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά τα διαθέσιμα και τα μελλοντικά εμβόλια κατά της νόσου.

Σε αυτά τα ερωτήματα έσπευσε να απαντήσει ο CEO της γερμανικής φαρμακευτικής BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία του από κοινού με την αμερικανική Pfizer είναι ευπροσάρμοστο σε κάθε μετάλλαξη.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες και θα γνωρίζουμε την απάντηση εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη σίγουρα εάν λειτουργεί ενάντια στη συγκεκριμένη μετάλλαξη», σημείωσε ο Σαχίν, ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι πρωτεΐνες της νέας μορφής του ιού είναι κατά 99% ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων στελεχών του και άρα, επιστημονικά, το πιθανότερο είναι να καλύπτεται από το εμβολιαστικό σκεύασμα.

Αλλά ακόμα και αν δεν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον ίδιο. «Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια τη νέα μετάλλαξη».

Εκτός από τη Pfizer και η Moderna δοκιμάζει το εμβόλιό της για να διαπιστώσει εάν λειτουργεί κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού. «Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο νέος κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και πριν και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι για την σημασία αυτής της τελευταίας μετάλλαξης του Sars-Cov-2, που προβλήθηκε από το Λονδίνο ως εξήγηση της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Eκτόξευση ωστόσο που συνέπεσε με την χαλάρωση της τήρησης μέτρων από τους Βρετανούς εν όψει των Χριστουγέννων.

Παλόμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Η Βουγιουκλάκη του Αιγάλεω»: Ποδοσφαιριστές, φαντάροι, μεροκαματιάρηδες έτρεχαν ευλαβικά στα ξενυχτάδικα