Γιατί έκανα το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό
Βρείτε μας στο
NEWS

«Περίγελος της Ευρώπης» η Γαλλία, όπου 6/10 πολίτες εμφανίζονται ως αντιεμβολιαστές

Παροιμιώδης η αβελτηρία της γαλλικής κυβέρνησης στην εκστρατεία εμβολιασμού
Menshouse Team

Με 65.000 νεκρούς από κορωνοϊό, τον έβδομο μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων παγκοσμίως, η Γαλλία ήταν θεωρητικά μία από τις χώρες που περίμεναν ως μάνα εξ ουρανού την ανακάλυψη του εμβολίου.

Η πραγματικότητα ωστόσο αποδείχτηκε πολύ διαφορετική. Αν συνεχιζόταν με τους ρυθμούς της πρώτης εβδομάδας η διαδικασία εμβολιασμού, θα χρειαζόταν… 400 χρόνια για να εμβολιαστούν όλοι οι Γάλλοι, καθώς σε αυτές τις εφτά ημέρες είχαν χορηγηθεί μόλις 516 εμβόλια Covid-19, το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη συγκριτικά με τον πληθυσμό και το δεύτερο μικρότερο στον κόσμο μετά την Κόστα Ρίκα. Στον ίδιο χρόνο η Μεγάλη Βρετανία χορήγησε 947.206 εμβόλια και η Γερμανία 238.809, με αποτέλεσμα η γαλλική αντιπολίτευση να ισχυρίζεται – μάλλον δικαιολογημένα – ότι «έχουμε γίνει ο περίγελος της Ευρώπης».

Οι λόγοι της τόσο μεγάλης καθυστέρησης είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη προετοιμασίας στη στρατηγική ανάπτυξης της διανομής και διάθεσης των εμβολίων και κυρίως οι προκαταλήψεις. Η Γαλλία είναι μία από τις πιο επιφυλακτικές χώρες για τα εμβόλια παγκοσμίως – δημοσκόπηση του περασμένου Σαββατοκύριακου κατέδειξε πως έξι στους 10 Γάλλους σκοπεύουν να αρνηθούν να εμβολιαστούν – και η διαδικασία που εφαρμόστηκε στην πρώτη εβδομάδα εκστρατείας έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, καθώς κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στους οίκους ευγηρίας, χωρίς να «τρέχει» παράλληλα πρόγραμμα εμβολιασμού ούτε καν στους υγειονομικούς (!), ενώ και η διαδικασία με τους ηλικιωμένους ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα, προϋποθέτοντας την γραπτή συγκατάθεσή τους για να γίνει ο εμβολιασμός.

Ο περισσότερος κόσμος απορεί για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον εμβολιασμό όσων των επιθυμούν, τη στιγμή που σε πολλές περιοχές της χώρας διατηρείται το καθεστώς του σκληρού lockdown, με την κυκλοφορία να είναι απαγορευμένη από τις 6 το απόγευμα. Μία από αυτές είναι και η ανατολική περιφέρεια, ο πρόεδρος της οποίας Ζαν Ρότνερ, έκανε λόγο για «κρατικό σκάνδαλο» και εξήγησε ότι μαζί με άλλους περιφερειάρχες είναι πανέτοιμοι να οργανώσουν εμβολιασμούς, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο.

Από τη Δευτέρα (04/01) οι γαλλικές Αρχές άλλαξαν ρότα, με προσωπική παρέμβαση του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να είναι εξοργισμένος με το απογοητευτικό νούμερο εμβολιασμών. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμών.

«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την εκστρατεία διευρύνοντας την ομάδα-στόχο (target group) στους υγειονομικούς, χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, λέγοντας ότι τη Δευτέρα χορηγήθηκαν χιλιάδες δόσεις εμβολίων της Pfizer / BioNTech σε περιοχές της Γαλλίας.

Είναι λογικό να έχουν όλες οι χώρες υποπέσει σε λάθη διαχείρισης κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης πανδημικής κατάστασης, φαίνεται όμως ότι η Γαλλία υπερέβη κάθε μέτρο στο επίπεδο του εμβολιασμού και πιθανότητα η τακτική της την πρώτη εβδομάδα της διαδικασίας θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια με τη μορφή… ανέκδοτου στη χώρα.

Παλόμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Η Βουγιουκλάκη του Αιγάλεω»: Ποδοσφαιριστές, φαντάροι, μεροκαματιάρηδες έτρεχαν ευλαβικά στα ξενυχτάδικα