«Ανώφελος κίνδυνος»: Ο λόγος που η Αυστραλία κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα των εμβολίων
Βρείτε μας στο
NEWS

«Ανώφελος κίνδυνος»: Ο λόγος που η Αυστραλία κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα των εμβολίων

Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της είναι η... χαρά του αρνητή εμβολιασμού
Menshouse Team

Την ώρα που πολλές χώρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, η Αυστραλία θυμίζει… γαλατικό χωριό. Όχι γιατί προχωρά αργά στη διαδικασία – αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες – αλλά διότι δεν σκοπεύει να τη δρομολογήσει έως το τέλος Μαρτίου!

Η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων πρόκειται να αποφασίσει σε περίπου ένα μήνα για το αν θα εγκρίνει κάποιο υποψήφιο εμβόλιο και για να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση μήνας ακόμα.

Συνολικά η Αυστραλία έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία και κάποιες εστίες covid-19 που εμφανίστηκαν πρόσφατα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, δεν προκάλεσαν ανησυχία στις αρχές. Περίπου 26 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, νούμερο εξαιρετικά καθησυχαστικό σε μια χώρα 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωνε στην αρχή της πανδημίας ότι η Αυστραλία «θα είναι πρωτοπόρος στον εμβολιασμό», ωστόσο πλέον έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Χαρακτήρισε «ανώφελο κίνδυνο» μια ταχεία διαδικασία έγκρισης εμβολίου και εμβολιασμού, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκε να αναλάβει έναν τέτοιο κίνδυνο.

«Υπάρχουν χώρες που έδωσαν έγκριση για έκτακτη χρήση εμβολίων, λόγω της επιδημικής κατάστασης. Μία από αυτές είναι και η Βρετανία, που αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με τον εμβολιασμό διότι το κάνουν βιαστικά. Δεν ελέγχουν τις παρτίδες των εμβολίων προτού τα χορηγήσουν στους πολίτες, αν έχω καταλάβει σωστά», είπε ο Μόρισον, υπογραμμίζοντας ότι η Αυστραλία θα κάνει αυτούς τους ελέγχους, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μάλιστα δεν δίστασε να ομολογήσει ότι περιμένει να προκύψουν ενδείξεις σχετικά με την ασφάλεια ή όχι των εμβολίων από ΗΠΑ και Βρετανία, προτού ξεκινήσει τον εμβολιασμό στη χώρα του. Όπως ισχυρίστηκε οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού θα προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα στοιχεία, απ’ ό,τι οι κλινικές δοκιμές!

Παρά ταύτα η Αυστραλία έχει κάνει ήδη τις παραγγελίες της σε εμβόλια. Και μάλιστα υπεραρκετές: σχεδόν 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca / Οξφόρδης, άλλες 51 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Novavax και 10 εκατομμύρια αυτού της Pfizer/BioNtech.

Παλόμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Η Βουγιουκλάκη του Αιγάλεω»: Ποδοσφαιριστές, φαντάροι, μεροκαματιάρηδες έτρεχαν ευλαβικά στα ξενυχτάδικα