Εμβόλιο Covid-19: Ανακοίνωση της BioNTech βάζει φρένο στα σχέδια χωρών για καθυστέρηση στη δεύτερη δόση

Η καμπάνα… χτυπάει κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο, που το «τέντωσε» το χρονοδιάγραμμα όσο δεν πήγαινε άλλο
Ένα βήμα πριν την έγκριση: Το εμβόλιο που παρήγαγε «ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας» στο 100% των συμμετεχόντων
5 Ιανουαρίου 2021 | 14:55

Στην στρατηγική εμβολιασμού αρκετών χωρών που προσανατολίζονται να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση εμβολιασμού, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι την πρώτη, αντιτίθεται ουσιαστικά με επίσημη ανακοίνωσή της η BioNTech.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που σε συνεργασία με την Pfizer κυκλοφόρησαν το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και έχουν διαθέσει προς ώρας τις περισσότερες δόσεις παγκοσμίως, προειδοποιεί ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου καθυστερήσει.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, που προορίζεται (;) να μεταβάλλει το σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Δανία.

Η καμπάνα… χτυπάει κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ενέκρινε πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την κυκλοφορία του εμβολίου στις αρχές του Δεκεμβρίου και επιτρέπει απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων μέχρι και 12 εβδομάδες!

Στη Γερμανία, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές να αξιολογήσουν τις εναλλακτικές για την επιμήκυνση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δύο δόσεις, ενώ η Δανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (04/01) ότι εξαιτίας των περιορισμένων στοκ εμβολίων, οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγούνται με απόσταση έξι εβδομάδων.

«Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους», εξήγησε o επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ, τονίζοντας ότι η ανάλυση αυτή βασίζεται στα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν από τα εργαστήρια και κάνουν λόγο για την χορήγηση της δεύτερης δόσης «19 έως 42 ημέρες» μετά την πρώτη δόση.

Ωστόσο, η BioNTech έχει διαφορετική αντίληψη και έσπευσε εμμέσως, πλην, σαφώς να ξεκαθαρίσει ότι δεν εγγυάται τίποτα σε περίπτωση που δεν την τηρηθούν τα πρωτόκολλα του χρονοδιαγράμματος. «Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών. Εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου», δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer, η προστασία από την πρώτη δόση του εμβολίου φθάνει στο περίπου 52%. Μετά και τη δεύτερη δόση, εκτοξεύεται στο 95%, αλλά αφού περάσει άλλη μία εβδομάδα. Συνολικά δηλαδή απαιτούνται 28 ημέρες για να αποκομίσει κάποιος τη μέγιστη δυνατή προστασία. Αυτό σημαίνει ότι η βιασύνη των χωρών που διαφοροποιούν το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ενδέχεται να μην αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved