Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων που φανερώνουν την αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από το μεγάλο διάστημα έντασης που προηγήθηκε τόσο λόγω των συμφωνιών για την ΑΟΖ, όσο και με τις «έρευνες» που κατά καιρούς επιχείρησαν οι γείτονες στέλνοντας πλοία στο Αιγαίο.
Πλέον αυτή η τάση εκφράστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη και συγκεκριμένα τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετέφερε τις νέες προθέσεις της Άγκυρας. «Καλούμε την Ελλάδα για την πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος επιβεβαίωσε την αλλαγή πλεύσης και παράλληλα αναφέρθηκε και στο επιχειρούμενο άνοιγμα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία οι σχέσεις της έφτασαν στα άκρα.
«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πολλοί αναλυτές ωστόσο στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν αυτές οι ισορροπίες δεν έμειναν για καιρό, ενώ άλλοι ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στη διαμόρφωση της ατζέντας, καθώς μπορεί να προκληθούν μελλοντικά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα.