«Αυτό θέλαμε να πετύχουμε»: 10 μήνες μετά, τα νούμερα της Σουηδίας προκαλούν σοκ και δέος
Βρείτε μας στο

Αν το διάστημα από Μάρτιο έως Δεκέμβριο έδειξε ότι η στρατηγική της Σουηδίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν αποτυχημένη, ο πρώτος μήνας του 2021 είναι η πιο εμφατική απόδειξη για το ότι η σκανδιναβική χώρα δεν έμαθε από τα λάθη της.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως τη νέα χρονιά, πιθανόν λόγω της εορταστικής περιόδου. Η 7η Ιανουαρίου ήταν η μέρα που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ σε αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, με 277 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους! Από τις 1 έως τις 5 Ιανουαρίου τα νέα κρούσματα ήταν περισσότερα από 32.000 και οι θάνατοι 258, νούμερο που εκτοξεύτηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τους 277 και 171 θανάτους αντίστοιχα σε ένα 24ωρο.

Μια ημέρα αργότερα, με χαρακτηριστική δηλαδή καθυστέρηση, η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης για εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και ιδιωτικές συναθροίσεις, ενώ εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά επικοινώνησε ότι είναι έτοιμη να λάβει μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια απόφαση που παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά διακυβεύεται η υγεία και οι ζωές των ανθρώπων».

Από την Κυριακή, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες όρισαν ανώτατο αριθμό επισκεπτών, βάσει των τετραγωνικών τους και οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίστηκαν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η επιβολή προστίμου για όσους παραβαίνουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Η κριτική είναι πια πολύ έντονη για την κυβέρνηση Λεβέν, λόγω του δισταγμού να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στο Σύνταγμα που θα έδιναν πρόσβαση στα απαραίτητα για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών νομικά εργαλεία. Ακόμη και μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου, προσωρινού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας ή εσωτερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Όπως και να ‘χει, προϊόντος του χρόνου η Σουηδία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την αρχική προσέγγιση της και το πρόβλημα μάλλον εδώ είναι ότι εξακολουθεί να το κάνει βήμα – βήμα. Ο επικεφαλής του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας Άντερς Τέγκνελ, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση με την covid-19 δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο στη χώρα του, αν και η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να είναι «έχει επιδεινωθεί ραγδαία».

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Ο συγκεκριμένος νόμος είχε αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστεί αργότερα μέσα στο έτος, αλλά η διαδικασία επισπεύστηκε λόγω επείγουσας ανάγκης.

Περισσότεροι από 2.000 από τους περίπου 9.500 θανάτους στη Σουηδία έχουν καταγραφεί μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι γειτονικές Φινλανδία και Νορβηγία, που έχουν το μισό πληθυσμό, δεν έχουν υπερβεί αντίστοιχα τα νούμερα των 600 και 500 θανάτων.