Έτσι έσβησε τον covid: Η κομμουνιστική Κούβα τόλμησε να κάνει αυτό που η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν
Βρείτε μας στο

Στα μέσα Οκτωβρίου η είδηση ότι η Κούβα ανοίγει ξανά τον τουρισμό της στις 13 από τις 16 επαρχίες της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών Μ.Μ.Ε.

Έως τις 15 Νοεμβρίου, που άνοιξε (τελευταίο) το αεροδρόμιο της Αβάνας, οι περισσότεροι περιορισμοί για τη διασπορά του κορωνοϊου είχαν αρθεί στο σύνολο της επικράτειάς της, καθώς η κομμουνιστική χώρα της Καραϊβικής είχε επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταγραφή κρουσμάτων και κυρίως θανάτων.

Τις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου, οι νέες λοιμώξεις covid-19 στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν περιοριστεί σε 598 και οι θάνατοι από την ασθένεια σε μόλις δύο. Τελικά όμως, ούτε αυτή κατάφερε να μείνει ακλόνητη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς το άνοιγμα των συνόρων οδήγησε σε ένα νέο κύκλο μεταδοτικότητας της νόσου.

Το Σάββατο (09/01) ο επικεφαλής επιδημιολογίας στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν, χαρακτήρισε ανεύθυνες τις συναθροίσεις πολιτών προς το τέλος του έτους – συχνά με συγγενείς από το εξωτερικό – και απέδωσε σε αυτές την πυροδότηση αύξησης των μολύνσεων από covid-19. Οι αρχές της Αβάνας αναδίπλωσαν την προσέγγιση τους, ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την καταστολή εξάπλωσης της νόσου, όπως αναστολή των διεπιχειρησιακών μεταφορών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και απαγόρευση χρήσης κάποιων δημόσιων χώρων, όπως η περίφημη λεωφόρος Malecon κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι Κουβανοί της διασποράς που επέστρεψαν για επίσκεψη, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή εκείνοι που επέστρεφαν από ταξίδια για ψώνια στο εξωτερικό, έχουν μεταδώσει τον ιό σε πολλά μέλη οικογενειών.

Η Κούβα κατέγραψε 365 νέες λοιμώξεις από τις 8 έως τις 9 Ιανουαρίου, αριθμός που ανέβασε το σύνολο για τις οχτώ πρώτες ημέρες του 2021 σε 1767. Απ’ αυτές, υπολογίστηκε ότι περίπου το 80% αφορούσε παραβιάσεις κανόνων από τους ταξιδιώτες και όπως φαίνεται το αρνητικό ρεκόρ του Δεκεμβρίου (3.675 νέα κρούσματα) οδεύει προς κατάρριψη.

Ως αποτέλεσμα αυτών, ο Ντουράν ξεκίνησε εκ νέου τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις για την πορεία της επιδημίας αυτή την εβδομάδα. «Θα ληφθούν νομικά μέτρα, διότι δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις θυσίες μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, αναφερόμενος κυρίως στο πολύμηνο lockdown, που ενίσχυσε τα υφιστάμενα οικονομικά δεινά της Κούβας, οδηγώντας σε επίσημη μείωση κατά 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 2020.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Από την έναρξη της πανδημίας, οι κουβανικές αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα στους πολίτες επειδή φορούσαν με λάθος τρόπο τις μάσκες, ή παραβίαζαν άλλους κανόνες. Κάποιες από αυτές τις ποινές είναι ακόμα και η καταδίκη σε φυλάκιση.

Ωστόσο πολλοί Κουβανοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι αδύνατο να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ισχυρίζονται ότι στις δημόσιες συγκοινωνίες επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ στα σούπερ μάρκετ παρατηρούνται ουρές επί ώρες, λόγω έλλειψης τροφίμων, άρα και έντονος συγχρωτισμός.

Ένα ακόμη μέτρο των αρχών ήταν να μειώσουν δραστικά από την αρχή του έτους τις πτήσεις από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τον Παναμά, τις Μπαχάμες, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά και η επιβολή υποχρέωσης στους εισερχόμενους ταξιδιώτες να υποβάλουν αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη.

Μέχρι στιγμής η Κούβα έχει αναφέρει μόλις 148 θανάτους από κορωνοιό και 14.188 μολύνσεις, ωστόσο οι ουρές στα σούπερ μάρκετ μαρτυρούν ότι το τίμημα είναι πολύ βαρύ για την οικονομία.