Case study στην «ανοσία της αγέλης»: Το πείραμα εμβολιασμού του Ισραήλ που κέρδισε την Pfizer
Βρείτε μας στο

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι προγραμματισμένες για τις 23 Μαρτίου και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 έχει εξελιχθεί σε προεκλογικό όπλο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νικήσει τον ιό», δήλωσε πρόσφατα πομπωδώς ο Νετανιάχου και παράλληλα υπερηφανεύτηκε ότι το εμβόλιο παρέχεται ως αποτέλεσμα 17 τηλεφωνικών συνομιλιών, τις οποίες πραγματοποίησε με τον «αγαπητό του φίλο», τον Έλληνα εβραϊκής καταγωγής, Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, της βασικής τροφοδότριας εταιρίας των δόσεων εμβολίων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Έχοντας αποτύχει στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και στην εφαρμογή διαδοχικών lockdown, ο Νετανιάχου παρουσιάζει πια το πρόγραμμα εμβολιασμού ως προσωπικό του επίτευγμα και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να επιτύχει μια θεαματική ανατροπή των εντυπώσεων.

Σε μόλις 21 ημέρες, το Ισραήλ είχε εμβολιάσει το 20% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών και μόνιμων κατοίκων του και, ακόμη το 70% της αρχικής ομάδας στόχου του – του ιατρικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 60 ετών. Οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν περίπου το 2% του πληθυσμού, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη φτάσει το 1%.

Η επιχείρηση είναι πρωτόγνωρου μεγέθους. Οι αρχές, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό – που έχει λάβει ήδη και τις δύο δόσεις του εμβολίου – άρχισαν μια επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Η διανομή του εμβολίου αποτελεί μοντέλο αποτελεσματικότητας, βασισμένη σε τεχνογνωσία που θα ζήλευε οποιαδήποτε χώρα. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται επτά ημέρες την εβδομάδα στα περισσότερα κέντρα, ακόμη και αργά το βράδυ. Ο αριθμός των εμβολίων, το κόστος τους και το πόσες δόσεις αναμένονται ακόμα είναι στοιχεία που δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer και θα λάβουν τη δεύτερη από αυτή την εβδομάδα και εξής. Βάσει του σχεδιασμού, το σύνολο του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, πριν στηθούν οι κάλπες δηλαδή (!) και το Ισραήλ θα βρεθεί με πλεόνασμα δόσεων, καθώς αναμένεται ένας απροσδιόριστος αριθμός νέων εκατομμύριων «τέτοιων», με τη συνδρομή και της Moderna, που την περασμένη εβδομάδα έστειλε μια αρχική παρτίδα 100.000.

Case study πάνω στην «ανοσία της αγέλης»

Case study στην «ανοσία της αγέλης»: Το πείραμα εμβολιασμού του Ισραήλ που κέρδισε την Pfizer
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Το «πείραμα» αστραπιαίου εμβολιασμού του Ισραήλ δεν εξυπηρετεί μόνο τις πολιτικές επιδιώξεις του Νετανιάχου, αλλά και τις επιστημονικές του Άλμπερτ Μπουρλά και της Pfizer. Το μοναδικά εξατομικευμένο και πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας του Ισραήλ εκλήφθη από τον CEO της αμερικανικής εταιρίας ως μια μεγάλη ευκαιρία για την παροχή σε πραγματικό χρόνο πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του. Κανένα κλινικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας η Pfizer, χάρη στις ιδιαιτερότητες και τον εκσυγχρονισμό του ισραηλινού συστήματος Υγείας.

Όλοι οι Ισραηλινοί είναι ασφαλισμένοι σε έναν από τους τέσσερις εθνικούς οργανισμούς διατήρησης υγείας (HMO), των οποίων οι κλινικές και τα νοσοκομεία είναι απλωμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα φάρμακα αγοράζονται από την κυβέρνηση και διανέμονται κεντρικά μέσω μιας και μόνης εταιρείας. Όλα τα ιατρικά αρχεία είναι ψηφιοποιημένα, διαθέσιμα σε νοσοκομεία, γιατρούς, καθώς και στο Υπουργείο Υγείας. Οι HMO γνωρίζουν ποιος έχει εμβολιαστεί και με ποια σειρά προτεραιότητας. Ξέρουν ποιος επέστρεψε για συμπληρωματική δεύτερη δόση και ποιος όχι. Το Ισραήλ γνωρίζει επακριβώς την ηλικία, την ιατρική κατάσταση και άλλες δημογραφικές πληροφορίες ενός ετερογενούς πληθυσμού.

Δεν υπάρχει στοιχείο που να μην μπορεί να προσφέρει για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και για αυτό είναι προφανώς ιδιαίτερα ελκυστικό για την Pfizer και άλλους παραγωγούς εμβολίων. Αν υπήρχε τώρα στοιχηματισμός για το ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα διαπιστώσει το επίπεδο κάλυψης που απαιτείται για την επίτευξη της περίφημης «ανοσίας της αγέλης», το Ισραήλ θα ήταν… ΔΠ και το δεύτερο φαβορί θα ξεκινούσε από τριψήφια απόδοση.