Πόλη-φάντασμα η Ουάσινγκτον, δίνει «συγχωροχάρτι» στον… εαυτό του ο Τραμπ
Βρείτε μας στο

Κάτω από πρωτοφανή και πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να παραχωρεί την εξουσία στον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν.

Πλέον ο απερχόμενος πρόεδρος, μετά τις απίστευτες εικόνας που εκτυλίχθησαν προ ημερών στο Καπιτώίο, φέρεται να βρίσκεται απομονωμένος στον Λευκό Οίκο όπου έχει  ελάχιστες συναντήσεις αποκλειστικά με πολύ κοντινούς συνεργάτες του, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.

Πάντως είναι πλέον αδύνατο να επαναληφθούν ανάλογα σκηνικά καθώς όλα δείχνουν ότι η δυναμική των οπαδών του έχει περιοριστεί σημαντικά, όπως έδειξε και η ελάχιστη συμμετοχή στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις της Κυριακής. Ο Τραμπ τις είχε προαναγγείλει ως «ορόσημο» στην απέλπιδα και καταδικασμένη προσπάθειά του να μην επικυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά σίγουρα απογοητεύτηκε από τις λίγες δεκάδες ανθρώπων που μαζεύτηκαν για να τον στηρίξουν.

Στην πραγματικότητα οι υποστηρικτές του ήταν λιγότεροι ακόμη και από τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα την οποία το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει ενδεικτικά πόλη-φάντασμα. Ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους όπου σε αρκετούς δρόμους έχει απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με χιλιάδες άνδρες του FBI, της αστυνομίας και της εθνοφυλακής να έχουν καλύψει σχεδόν κάθε σπιθαμή της πόλης, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ δύσκολο να μην προχωρήσει ομαλά η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και το μόνο «όπλο» που έχει ακόμη στα χέρια του ο Τραμπ είναι η δυνατότητα που του δίνεται από το Σύνταγμα να αμνηστεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και μέλη της οικογένειάς του, σε μια προσπάθεια να προφυλαχθεί από ενδεχόμενες διώξεις. Εκείνο που δείχνει να τον «καίει» στην παρούσα φάση είναι να κερδίσει χρόνο και να μην υπάρξουν εναντίον του κινήσεις που θα του στερούσαν την δυνατότητα να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024.