Εμβολιασμός covid: Αλλάζει η στρατηγική λόγω έλλειψης προσωπικού στα Κέντρα Υγείας
Βρείτε μας στο

Την αισιόδοξη προοπτική ότι η ύφεση της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο δημιουργεί η πρώτη πανελλήνια μελέτη, για την ανοσία που θα παρέχει ο εμβολιασμός κατά του SARS-Cov-2.

Ο λόγος είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολιαζομένων αρχίζει να φαίνεται ήδη μέσα σε ένα 15νθήμερο από την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία θα έχει διάρκεια ενός έτους, το 88,8% των εμβολιασθέντων παρουσίασαν αντισώματα την 15 μέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Το δείγμα πάντως είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς ο εμβολιασμός ξεκίνησε πολύ πρόσφατα στους υγειονομικούς των Νοσοκομείων της χώρας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε 16 από τα 18 άτομα που μετείχαν στη μελέτη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο οι ειδικοί αναμένουν ότι το παραπάνω ποσοστό θα υπερβεί το 90% μετά την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στη μελέτη, καθώς και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη συνυπογράφεται από τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τον καθηγητή Ανοσολογίας από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ματθαίο Σπελέτα, τον Ανδρέα Μεντή από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ματθαίο Σπελέτα, αυτό που απομένει να φανεί, μετά την παραγωγή αντισωμάτων εντός 15 ημερών από τον εμβολιασμό, είναι αν αυτά τα αντισώματα είναι και εξουδετερωτικά, δηλαδή λειτουργικά.

Όπως δήλωσε, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο «είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με τον μαζικότερο εμβολιασμό του πληθυσμού όσο περνούν οι μέρες, να οδηγήσει σε γρήγορη και μεγάλη ύφεση της πανδημίας στη χώρα».

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη πως όσοι ανέρρωσαν από τo SARS είχαν ανοσία περίπου για ένα χρόνο και τώρα με την COVID-19 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανοσία τουλάχιστον οχτώ μηνών.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Στην εν λόγω μελέτη θα μετέχουν 900 άτομα που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Η διερεύνηση θα αφορά την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αλλά και Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία ευθύνονται για την μακροχρόνια «μνήμη» του οργανισμού απέναντι στον ιό. Επίσης θα αξιολογηθεί η αντισωματική και κυτταρική ανοσία που παρέχουν τα τρία εμβόλια, το καθένα ξεχωριστά.

Η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει την επίτευξη και τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχεται από τον εμβολιασμό, ανά ηλικιακή ομάδα (16-49, 50-64, 65 και άνω), αλλά και επί παρουσίας διαφορετικών νοσημάτων στο ιστορικό των εμβολιαζομένων.