Μήπως είναι υπερβολή η διδασκαλία αρχαίων από το δημοτικό;
Βρείτε μας στο
NEWS

Μήπως είναι υπερβολή η διδασκαλία αρχαίων από το δημοτικό;

Πρόταση «πυροτέχνημα» από τον Κυριάκο Βελόπουλο

Την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από τις τάξεις του δημοτικού ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος.

Με ανάρτησή του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλιστα, παραθέτει την ρήση του Ζακ Μπουσάρ, καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας και διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Ο Καναδός φιλέλληνας είχε πει: «Χίλιες φορές αξίζουν τα ελληνικά από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Είναι η μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού». Μια θέση που φυσικά ενστερνίζεται πολύς κόσμος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ωστόσο και παρά την κοινή βάση της πλειοψηφίας για την αξία και την σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, είναι αναπόφευκτο το να μην παρατηρήσει κανείς ότι η πρόταση της Ελληνικής Λύσης μάλλον αποτελεί «πυροτέχνημα» που απευθύνεται σε κομματικό ακροατήριο παρά για εμπεριστατωμένη θέση.

Για αρχή, στο tweet του Κυριάκου Βελόπουλου η ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά «η Ελληνική Λύση θα επαναφέρει…» λες και πρόκειται για κόμμα που προαλείφεται για την διακυβέρνηση της χώρας και θα έχει την δυνατότητα να ασκήσει άμεσα εξουσία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι με 3,7% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο.

Όσο για την πρόταση αυτή καθ’ αυτή, ίσως θα έπρεπε στα τόσα και τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα εκ βάθρων ελλιπές εκπαιδευτικό σύστημα, να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με γνώμονα τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες του. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, θέσεις σαν αυτές του κ. Βελόπουλου μάλλον παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας και περισσότερο δείχνουν να εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα παρά την παιδεία των Ελλήνων.