Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πόλεμο» μεταξύ facebook και Αυστραλίας

Χωρίς πρόσβαση ξύπνησαν οι Αυστραλοί
Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πόλεμο» μεταξύ facebook και Αυστραλίας
18 Φεβρουαρίου 2021 | 12:29

Αποκλεισμένοι, αλλά όχι από χιόνια όπως τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι της Αυστραλίας. Οι κάτοικοι της χώρας σήμερα (Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου) δεν είχαν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό μετά από απόφαση του facebook που απαγόρευσε την κοινή χρήση ειδήσεων ενώ παράλληλα απέκλεισε εντελώς την πρόσβαση σε ιστότοπους της κυβέρνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αυτός ο αποκλεισμός αφορούσε κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα όπως οι υπηρεσίες υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

Αυτή ήταν μια πρώτη αντίδραση του τεχνολογικού κολοσσού στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση της χώρας νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οντότητες σαν το facebook θα πρέπει να καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω των σελίδων τους.

Από την πλευρά του ο Ζούκεμπεργκ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να «τιμωρηθούν», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «για περιεχόμενο που το facebook δεν ζήτησε ποτέ να δημοσιεύσει». Παράλληλα, τουλάχιστον ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη για την απαγόρευση πρόσβασης στις σελίδες της κυβέρνησης, αποδίδοντας αυτό το τιμωρητικό γεγονός σε λάθος και κάνοντας λόγο για απόφαση που ελήφθη με «βαριά καρδιά»

Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στον διαφαινόμενο «πόλεμο» μεταξύ των γιγάντων της τεχνολογίας και της πληροφορικής με τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να θέσουν νέα όρια στην λειτουργία τους.

Ανάλογους κανόνες με αυτές του αυστραλιανού κράτους σκέφτονται να υιοθετήσουν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο με συνέπεια πολλοί να θεωρούν ότι αυτό που συνέβη σήμερα ήταν απλά μια «προειδοποιητική βολή». Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Αυστραλίας που τόνισε ότι «αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η τεράστια δύναμη στην αγορά αυτών των ψηφιακών γιγάντων μέσων».

Παράλληλα πολλοί ήταν εκείνοι που έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ξεκάθαρα για πρακτικές bullying, αναφερόμενοι κυρίως στο ότι εν μέσω του χαμού με τον covid 19 υπήρξε απαγόρευση της πρόσβασης σε ζωτικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved