Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγή στις ώρες μετά την έκρηξη των κρουσμάτων
Βρείτε μας στο

Η κατάσταση στην Αττική δεν προβληματίζει απλώς τους λοιμωξιολόγους. Τους φοβίζει καθώς οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην πρωτεύουσα είναι πλέον 30, την ώρα που η δυναμική του ιού δείχνει ότι δεν έχουμε μπει ακόμα σε φάση αποκλιμάκωσης.

Γι’ αυτό και η απόφαση για το lockdown έχει επί της ουσίας παρθεί και μένει η τυπική επικύρωσή της. Πάμε σε παράταση, καθώς οι επιδημιολόγοι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ μετά τις 10/3. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί και επίσημα από τον Νίκο Χαρδαλιά η παράταση του lockdown, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι το τελευταίο.

Κι αυτό γιατί η κατάσταση με τα εμβόλια τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη θα αλλάξει μετά την έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson& Johnson. Οι δόσεις που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα δημιουργεί στους λοιμωξιολόγους τη σιγουριά ότι μέχρι τις αρχές του Μάη θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες κι έτσι θα έχει δημιουργηθεί το χαμηλό τείχος που θα επιτρέψει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανασάνει.

Αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η προσδοκία θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 10/3 η Αττική θα μείνει σε lockdown (τα σχολεία θα είναι σίγουρα κλειστά έως και τις 8/3) και στη συνέχεια η κατάσταση θα επανεξεταστεί και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ληφθεί η νέα απόφαση. 

Η κυβέρνηση απ’ την πλευρά της επιθυμεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας γι’ αυτό και θα εισηγηθεί να ανοίξει έστω και με τη μέθοδο του click away το λιανεμπόριο από την επόμενη Δευτέρα. Αν δεν έχουμε όμως σημαντική πτώση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό το αίτημά της από τους επιστήμονες.