Πίσω από κλειστές πόρτες: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Ολοένα και πιο δραματική γίνεται η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, με την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος να κατρακυλά και να «φλερτάρει» με ιστορικά αρνητικά ρεκόρ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης αφού αντιδρά με κινήσεις που χαρακτηρίζονται σπασμωδικές και μαρτυρούν άνθρωπο που τελεί σε πανικό. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η απομάκρυνση του και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, λίγες ώρες ουσιαστικά αφού είχε πράξει ομοίως και με τον διοικητή ο οποίος ήταν ο 4ος στη σειρά που αντικαθίσταται τους τελευταίους 20 μήνες.

Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος έχει αδειάσει τα αποθεματικά των τραπεζών στην προσπάθειά του να στηρίξει (ανεπιτυχώς) την τιμή της λίρας. Τελικά ούτε αυτό κατάφερε, ενώ την ίδια ώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδυνεύει με οριστική κατάρρευση και αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία την ίδια ώρα που η κρίση γίνεται διαρκώς πιο βαθιά και η οικονομία οδεύει σε καθεστώς ύφεσης ούσα όμηρος των ορέξεων του «νέο-σουλτάνου».

Απολύτως ενδεικτική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί είναι η έκκληση του Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες τους οποίους κάλεσε να… πληρώσουν το «μάρμαρο» των δικών του λανθασμένων εκτιμήσεων και αποφάσεων. Πώς; Μα ζητώντας τους να μαζέψουν χρυσό ή συνάλλαγμα που διατηρούν στα σπίτια τους και να σπεύσουν να τα καταθέσουν στις τράπεζες ώστε –όπως είπε- να κερδίσουν από τα επιτόκια και παράλληλα να εκπληρώσουν το… εθνικό καθήκον τους και να στηρίξουν το σύστημα…