Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει άλλη πανδημία, αλλά πότε θα συμβεί

Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες

«Δεν γνωρίζουμε το γιατί, το πότε το πώς ή το από πού, αλλά η επόμενη θανατηφόρος πανδημία είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή –αργά ή γρήγορα- θα εμφανιστεί» προειδοποιούν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που έρχονται…

Από πού πηγάζει, όμως, αυτή η βεβαιότητα της επιστημονικής κοινότητας για τα κακά που με μαθηματική ακρίβεια θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα; Μα από την δική μας συμπεριφορά ως είδος, που δείχνει να μην σέβεται καμία άλλη μορφή ζωής και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και δίχως το παραμικρό ίχνος αντίληψης για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας.

Εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι πλέον, με τις πανδημίες της τελευταίας 20ετίες, το ασφαλές συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι περισσότερες από τις θανατηφόρες πανδημίες που έχον οδηγήσει στο θάνατο εκατομμυρίων, σχετίζονται με ζώα. Συνήθως, αλλά όχι αποκλειστικά, από άγρια. Τα οποία φυσικά μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν στα δικά τους οικοσυστήματα, μακριά από ανθρώπους. Κι ενώ συνήθως τα μέλη της άγριας πανίδας είναι πολύ προσεκτικά και αποφεύγουν το είδος μας, εμείς δεν ανταποδίδουμε με ανάλογη συμπεριφορά.

Αντίθετα, επεκτείνουμε τις δραστηριότητες και τις πόλεις μας, αλλάζοντας τις ισορροπίες και ερχόμενοι πιο κοντά με είδη που αποδεδειγμένα αποτελούν ιδανικούς ξενιστές ιών, όπως οι νυχτερίδες (που «κατηγορούνται» και για τον COVID 19), οι μαϊμούδες και άλλα, στα οποία μάλιστα ανερυθρίαστα «χρεώνουμε» τις ασθένειες δίνοντάς τους και αντίστοιχα ονόματα όπως «γρίπη των πτηνών» ή «γρίπη των χοίρων».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Βιολόγων υπάρχουν πάνω από 1.800.000 άγνωστοι ιοί σε θηλαστικά και πουλιά και περίπου 800.000 εξ αυτών θα μπορούσαν με σχετική ευκολία να μολύνουν ανθρώπους. Αριθμοί που μαρτυρούν ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον στην περίπτωση που το παρελθόν, αλλά και το παρόν που βιώνουμε εδώ και περίπου 15 μήνες, δεν χρησιμοποιηθεί ως μάθημα.

TAGS: