«Οι χώρες που κινδυνεύουν έχουν ελάχιστο μερίδιο ευθύνης»: Υποθηκεύτηκαν οι ζωές 2 δισεκατομμυρίων παιδιών
Βρείτε μας στο

«Θυμάμαι να διαβάζω με ένα κερί στο σκοτάδι και έξω από το σπίτι μου να μαίνονται τυφώνες που διαλύουν τα κυκλώματα. Θυμάμαι να κοιμάμαι φοβισμένη ότι μπορεί να ξυπνήσω και να πνίγομαι σε ένα πλημμυρισμένο δωμάτιο».

Αυτά τα λόγια δεν είναι από μια ιστορία δεκαετιών πίσω. Δεν είναι κάποια παλιά αφήγηση. Αυτά τα λόγια προέρχονται από την Μίτζι Τζονέλ Ταν από τις Φιλιππίνες, μια από τους πολλούς νεαρούς ακτιβιστές που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για την κλιματική κρίση και το πώς θα επηρεάσει τη ζωή των παιδιών στις επόμενες δεκαετίες.

Τα τελευταία 30-40 χρόνια, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά που ζουν με ζωές οι οποίες είναι τοποθετημένες σε μια μοίρα γεμάτη ασθένειες, με την πιθανότητα του θανάτου μεγαλύτερη απ΄αυτή της ζωής. Με ασθένειες να περιτριγυρίζουν και με φυσικές καταστροφές να πελεκίζουν τα όποια όνειρα.

Όμως δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν περίοδος που τα παιδιά να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τόσους κινδύνους. Δεν είναι μόνο τα βακτήρια και οι ιοί που τα περικυκλώνουν καθημερινά ή το ανθυγιεινό περιβάλλον λόγω κακής ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν είναι η έλλειψη σε καθαρό πόσιμο νερό και φαγητό. Πλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πανδημίες που στον δικό τους αδύναμο οργανισμό, έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Μια νέα έρευνα της UNICEF που έγινε με πρωτεργάτρια – ποια άλλη; – τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, έγινε σαφές πως από τα 2.2 δισεκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τα μισά κινδυνεύουν σοβαρά να μη φτάσουν καν μέχρι την ενηλικίωση υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση, την οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρώπινη δραστηριότητα επέσπευσε κατά 15 χρόνια πιο μπροστά!

Ινδία, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Πακιστάν, τα νησιά του Ατλαντικού και σχεδόν όλη η υποσαχάρια Αφρική είναι στο επίκεντρο της μέγιστης έκφανσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

«Οι 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, είναι αυτές που έχουν μερίδιο ευθύνης μόλις 0.5%».

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Αυτή είναι η πιο σοκαριστική συνειδητοποίηση. Το 1.1 δισ. παιδιών που το μέλλον τους είναι γεμάτο καταστροφές, δεν είναι μόνο ότι υποθηκεύτηκαν από τους γονείς και τους προγόνους τους. Είναι ότι το μέλλον τους υποθηκεύτηκε περισσότερο από τους σημερινούς μεσήλικες άλλων χωρών και όλες τους, προφανώς, είναι στη δυτική πλευρά του πλανήτη.

«Στην ουσία κανενός παιδιού η ζωή δε θα μείνει ανεπηρέαστη. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έκθετα σε κλιματικές καταστροφές σε σχέση με τους νέους ενήλικες. Ο οργανισμός τους απαιτεί περισσότερο φαγητό και νερό για κάθε μονάδα του σωματικού τους βάρους και είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν σε ακραίες καταστάσεις» αναφέρει η Χενριέτα Φόρε, επικεφαλής της UNICEF.

900 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν τρομακτική έλλειψη νερού. 820 εκατομμύρια τα κύματα καύσωνα. 600 εκατομμύρια τις μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η μαλάρια και ο δάγγειος πυρετός, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περισσότερο από το ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιφέρουν μεγαλύτερη συγκέντρωση κουνουπιών, άρα μεγαλύτερη συγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια τέτοια εποχή, όπου θα κορυφωθεί ένας πόλεμος για βασικά αγαθά, κάποιες χώρες βρίσκονται σε θέση να κόβουν το νερό στις όμορες τους. Η Κίνα έχει εξαγοράσει από το Πακιστάν το λιμάνι της Γκουαντάρ στην επαρχία του Μπαλοχιστάν και διαχειρίζεται την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των κατοίκων της περιοχής εκείνη. Και για τα επόμενα 40 χρόνια το λιμανι θα της ανήκει. Ένα μήνα διαμαρτύρονται οι ντόπιοι και δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη βίας από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλοχιστάν, με επίθεση ενός βομβιστή, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν δύο παιδιά από την Κίνα.

Η κλιματική καταστροφή και οι ελλείψεις που φέρει, οδηγούν σε κλιμάκωση, φέρνουν συρράξεις και πριν οι άνθρωποι πεθάνουν από ασιτία ή δίψα, θα πεθάνουν από πόλεμο.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Γλασκόβη τον ερχόμενο Νοέμβριο, η UNICEF ζητά να συμμετέχουν οργανώσεις νέων απ΄όλο τον κόσμο, καθώς εκείνοι θα κληρονομήσουν τον πλανήτη και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πιο ακραίες καταστάσεις και για τους εαυτούς τους και για τα δικά τους παιδιά και εγγόνια.

* Φωτογραφία: Unsplash/Nathaniel Tetteh