Οι διακοπές και τα ταξίδια είναι έννοιες συνυφασμένες με κάποιες λέξεις που αφορούν από πράγματα μέχρι υπηρεσίες. Το Booking και η Airbnb είναι δύο βασικές λέξεις ως προς τα ταξίδια. Το δεύτερο είναι από χρόνια αυτό με τις περισσότερες αναφορές.
Από το 2008 που ξεκίνησε την πορεία του, το Airbnb πέρασε από διάφορα στάδια, κατέκλυσε πρωτεύουσες όπως η Μαδρίτη, κατέστησε αναγκαίους τους περιορισμούς από τις δημοτικές αρχές, πέρασε μια κάθετη πτώση στον πρώτο χρόνο πανδημίας και τώρα επανέρχεται και ετοιμάζεται για ρελάνς.
Το 2022 το Airbnb έχει πάνω από 6.000.000 κατοικίες σε 200 χώρες στον κόσμο. Υπάρχει όμως ακόμα ένα οχυρό: η Αφρική. Εκεί η εταιρεία έχει μόλις 130.000 κατοικίες, σύμφωνα με νούμερα του 2018, με τη Νότιο Αφρική να έχει τη μερίδα του λέοντος. Για να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλός είναι ο αριθμός, μόνο το Λονδίνο έχει στην πλατφόρμα 80.000 κατοικίες.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι η έλλειψη ζήτησης ή διάθεσης. Απλώς στην Αφρική δεν υπάρχει δυνατότητα για χρηματική συναλλαγή μέσω κινητού. Αντιλαμβανόμενος αυτή την επιθυμία των Αφρικανών, ο Καμερουνέζος Nghombombong Minuifuong ξεκίνησε το Bongalo.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπως η Airbnb, που όμως αποδέχεται την εγχρήματη συναλλαγή μέσω κινητού. «Το όραμα μου είναι να χτίσω μια πλατφόρμα που ενισχύει το ταξίδι στην ήπειρο ενώνοντας ανθρώπους με οικονομικά μέρη διαμονής», δηλώνει στο CNN.
To Bongalo ξεκίνησε το 2017 στο Καμερούν ως μια εταιρεία κτηματομεσιτικών, το 2019 μετακόμισε στη Ρουάντα και εκεί άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας του. Πλέον, έχει στη λίστα του πάνω από 1.000 κατοικίες στις 2 αυτές χώρες και πάνω από 5.000 χρήστες. Κι αν δεν υπήρχε η πανδημία, οι αριθμοί θα ήταν υπερπολλαπλάσιοι.
Παρά τις παραλλαγές και τις τόσες νόσους, στην Αφρική ο εσωτερικός τουρισμός ανακάμπτει μετά την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την Christele Chokossa, σύμβουλο της Euromonitor International.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι υψηλές για τους Αφρικανούς τιμές, κάτι που καθιστά την τεχνολογία ένα κλειδί για να μειωθούν. Η μέση τιμή ξενοδοχείου στην Αφρική, σε δημοφιλείς πόλεις, είναι 50 δολάρια τη βραδιά. Το ποσό είναι απαγορευτικό.
Το Bongalo όμως μπορεί να αφήσει πίσω του το Airbnb γιατί πάει αυτή την τιμή στα 40 δολάρια. Και γι΄αυτό η νέα γενιά, οι 25-35 ετών, έχουν εγκαταστήσει το Bongalo στο κινητό τους.
«Η νέα γενιά των παθιασμένων για τεχνολογία ταξιδιωτών έχει αγκαλιάσει αυτή την ευκολία και το οικονομικά προσιτό της οικονομίας διαμοιρασμού των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Σε χώρες όπως το Καμερούν, το βελτιωμένο ίντερνετ και η διείσδυση των social media έδωσαν χώρο σε οικονομικά προσιτές επιλογές ενοικίασης ξενοδοχειακών δωματίων, καθώς επέτρεψε στους ιδιοκτήτες να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους με ευκολία».
Αυτή η υπηρεσία του Bongalo γλυτώνει τους χρήστες από συναλλαγές που απαιτούν αλλαγή νομίσματος, άρα και τη χασούρα από την ισοτιμία. Παράλληλα, όλο αυτό δεν περνάει από το τραπεζικό σύστημα αφού δε χρειάζεται τραπεζικός λογαριασμός ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην υποσαχάρια Αφρική όπου κάτω του 50% του πληθυσμού έχει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι τέτοιο είναι τεράστια διευκόλυνση και διεύρυνση της αγοράς.
Οι άνθρωποι επιλέγουν την mobile συναλλαγή από τις κάρτες και είναι χαρακτηριστικό πως η Αφρική κατείχε το 64% τέτοιων μεταφορών παγκοσμίως το 2020, ήτοι 490 δισ. δολάρια.
Επόμενος στόχος για το Bongalo είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Κένυα για αρχή. Μετά, όλη η ήπειρος. Ο ανταγωνισμός της Airbnb είναι ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς αποτελεί ακόμα κυρίαρχο brand στην Αφρική, όμως όσοι το διαχειρίζονται πιστέυουν πως θα υπάρξει επένδυση από μεγάλα πορτοφόλια του εξωτερικού που θα ενισχύσουν την αντιπαλότητα με την Airbnb.
Ήδη η Google έχει δώσει 320.000 δολάρια μέσω του Black Founders Fund, που θέλει να επενδύσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε 60 start up της Αφρικής. Τι θα συμβεί όμως αν η Airbnb αρχίσει να αποδέχεται κι αυτή τις συναλλαγές με κινητό; Ο Nghombombong Minuifuong πιστεύει ότι οι ντόπιοι operators γνωρίζουν καλύτερα την αγορά και οι Αφρικανοί θέλουν να στηρίξουν τα δικά τους παιδιά.
* Φωτογραφία: Pixabay/Fotografin365