Marina Tower ουρανοξύστης
Βρείτε μας στο
NEWS

Ο «πράσινος» ουρανοξύστης που θα κάνει την Αθήνα πόλη του μέλλοντος

Ας ελπίσουμε αυτό να επεκταθεί σε όλες τις νέες κατασκευές υποδομών και κατοικιών

Η επένδυση στο Ελληνικό και η ολοκλήρωσή της με τον ουρανοξύστη, το πάρκο και όλα όσα περιλαμβάνει, αποτελεί το μεγαλύτερο πρότζεκτ για την Αθήνα, ώστε να ανέβει επίπεδα και να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό που δύσκολα τον αγνοεί κάποιος.

Ο ουρανοξύστης είναι ο πολιορκητικός κριός και αυτό για το οποίο θα μιλάνε όλοι στο εξωτερικό. Έχετε δει που κατά καιρούς γίνονται viral εντυπωσιακά κτήρια από το Ντουμπάι ή την Άπω Ανατολή. Ε, κάπως έτσι και ο ουρανοξύστης που θα γίνει για την Ελλάδα ένα αξιοθέατο που θα βρίσκεται σε όλες τις λίστες, στο tripadvisor, παντού.

Ο λόγος δεν είναι προφανώς μόνο το ότι θα είναι ο πρώτος στη χώρα. Το Marina Tower, όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει το κέντρο επενδύσεων σε επίπεδο real estate κατ΄αρχάς και σε δεύτερη φάση σε άλλα πεδία.

Το κόστος του ουρανοξύστη προβλέπεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ κι όταν ολοκληρωθεί, το 2025, τα έσοδα που αναμένεται να αποφέρει, εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισ. σε άμεσο επίπεδο, χώρια οι έμμεσες διαδρομές.

Ο «πράσινος» ουρανοξύστης που θα κάνει την Αθήνα πόλη του μέλλοντος

Ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση για εξαγορά ενός εκ των 200 διαμερισμάτων που θα διαθετούν οι 45 όροφοι, με την Lamda Development, εταιρεία που τρέχει όλο το πρότζεκτ στο Ελληνικό, να ανακοινώνει όλες τις μετέχουσες δυνάμεις σε αυτό το όραμα,

«Η Foster + Partners εκπόνησε το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Είναι, επίσης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελετητών για τον Marina Tower.

Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων), τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί), καθώς και πλήθος άλλων συμβούλων μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι μελέτες να είναι πλήρεις και σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα μας και διεθνώς, για αυτού του είδους τα κτίρια.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Σημειώνουμε ότι για κάθε ανάπτυξη προκηρύσσεται ξεχωριστός διαγωνισμός με συμμετοχή διαφορετικών αρχιτεκτονικών γραφείων / μελετητικών σχημάτων. Έτσι, στην επόμενη μας παρουσίαση για το Marina Galleria, θα ανακοινωθεί μια διαφορετική ομάδα μελετητών».

Ο ουρανοξύστης Marina Tower θα είναι το πιο πράσινο κτήριο στην Ευρώπη, προτείνοντας ένα σύγχρονο και προσαρμοσμένο στη βιωσιμότητα μοντέλο κατοίκησης, εκμεταλλευόμενο τα γεωκαιρικά στοιχεία του μεσογειακού κλίματος και τόπου.

Ο «πράσινος» ουρανοξύστης που θα κάνει την Αθήνα πόλη του μέλλοντος

Στο κτήριο θα υπάρχουν κρεμαστοί κήποι, προσανατολισμένοι προς τη θάλασσα και μια πράσινη ραχοκοκκαλιά που θα ενισχύεται από το στοιχείο του νερού και μαζί με το πράσινο της ακάλυπτης έκτασης, θα δημιουργείται ένα μικροκλίμα που θα ευνοεί την ανάπτυξη μιας όασης στην αθηναϊκή ριβιέρα.

Το κτίριο θα φέρει πιστοποίηση «LEED Gold» και «Well being», κάτι που σημαίνει ότι είναι υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού.

Οι κατασκευαστές και μελετητές χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία του BIM (Building Information Modeling), ένα πρότυπο κατασκευής που πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%.

Η παρουσία του ουρανοξύστη έχει μπουστάρει και την αξία των κατοικιών στα γύρω σημεία και είναι ενδεικτικό πως οι προπωλήσεις έχουν εξασφαλίσει έσοδα άνω του 1 δισ., με τις προκαταβολές να αναμένεται να εισπραχθούν το φθινόπωρο, ποσό που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η Lamda Development θα κατασκευάσει κι ένα συγκρότημα κατοικιών με θέα στο πάρκο στο νότιο τμήμα του Ελληνικού. Το εκεί κτήριο θα έχει επιφάνεια 16.5 χιλιάδες τ.μ. και θα περιλαμβάνει 90 διαμερίσματα, με τον αρχιτέκτονα Bjarke Ingels (BIG) να έχει αναλάβει τον σχεδιασμό.

Ο πόλεμος και οι πληθωριστικές αυξήσεις στις τιμές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και στα κόστη κατασκευής, με τον Marina Tower να είναι 20 εκατομμύρια ακριβότερος, όμως η Lamda έχει προβλέψει τέτοια ενδεχόμενα και οι τιμές των διαμερισμάτων προς πώληση είναι εξ αρχής προσαρμοσμένες σε αυτό.

Το θετικό είναι πως ο πράσινος ουρανοξύστης δεν έχει υποστεί καθυστερήσεις από τις ανατιμήσεις ή από τις διακοπές στην προμηθευτική αλυσίδα και είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με βασικό σκοπό τη χρηματοδοτική διάρθρωση της εισηγμένης, αναμένεται να εκδοθεί νέο ομόλογο της τάξεως των 230 εκατ. αρχές του Ιουλίου.

* Με στοιχεία από ΑΠΕ