Άσχημα μαντάτα: Η σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου RSV της Pfizer
Βρείτε μας στο
NEWS

Άσχημα μαντάτα: Η σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου RSV της Pfizer

Ξαφνικός συναγερμός από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Δύο άνθρωποι 60 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer διεγνώσθησαν με σύνδρομο Guillain-Barre, ανάμεσα σε 20.000 που έκαναν συνολικά το εμβόλιο στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής, σύμφωνα με έγγραφο του FDA. Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα του συνδρόμου στην ομάδα placebo των συμμετεχόντων, δηλαδή σε εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο. Όλο αυτό προκαλεί έντονη πλέον ανησυχία…

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Συχνά όμως προηγείται μια λοίμωξη όπως για παράδειγμα του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπήρξε και μία πιθανή περίπτωση συνδρόμου Guillain-Barre στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου RSV της GSK, αλλά η εταιρεία είπε ότι δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Βέβαια, προς το παρόν κανένα εμβόλιο RSV δεν έχει λάβει έγκριση μέχρι στιγμής παγκοσμίως. Στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο της Pfizer ήταν 85% αποτελεσματικό και της GSK ήταν 83% αποτελεσματικό.