Τα σημάδια υπήρχαν, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα: Οι τραγικές ελλείψεις ενός ανεπαρκεστάτου σιδηροδρομικού δικτύου
Βρείτε μας στο

Η πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε έπειτα από σύγκρουση δύο τρένων στη Λάρισα φέρνει στο φως προβλήματα που πολλοί γνώριζαν αλλά κανείς δεν προσπάθησε να λύσει.

Εδώ και χρόνια οι καταγγελίες είναι πολλές με την πρώτη να έρχεται το Απρίλιο του 2022 όταν και παραιτήθηκε από την θέση του ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, Χρήστος Κατσιούλης.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του προέδρου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ«Τα τελευταία 20 χρόνια -είπε- ο Οργανισμός προμηθεύεται μεν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών αλλά αυτά ποτέ δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, με μόνη εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Τιθορέας και Δομοκού».

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο 300.000 ευρώ στους Ιταλούς μετά από πολύμηνη έρευνα που αφορούσε στην ακινητοποίηση των πέντε αμαξοστοιχιών της Hellenic Train στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν 820 επιβάτες, εκτεθειμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στις 24 Ιανουαρίου 2022.

Στο μεταξύ, σε τέσσερις προσαγωγές για την ανείπωτη τραγωδία μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, την ώρα που οι Αρχές δίνουν μάχη στα συντρίμμια για τον εντοπισμό επιβατών.

 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα τους Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, στην υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Ανέθεσε μάλιστα την εποπτεία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

 

Η πρώτη σύλληψη

Συνελήφθη ο σταθμάρχης της Hellenic Train, με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

 

Συγκινητική η παρουσία κόσμου

Από νωρίς το πρωί έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, καθώς πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στην έκτακτη αιμοδοσία για τους τραυματίες από την σύγκρουση των τρένων.