Μπήκαμε στην πιο δύσκολη περίοδο: Έρχεται έξαρση του καρκίνου στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Από το 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist και από το στόμα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ήρθαν τα άσχημα νέα. Στην χώρα μας αναμένεται έξαρση περιστατικών καρκίνου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό θα οφείλεται στη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται ένα ολιστικό πλαίσιο στην κατ’ οίκον νοσηλεία και νομοθετικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα ενώ, ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε, τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για το μητρώο του παιδικού καρκίνου.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης είναι οι πέντε συνηθέστεροι τύποι καρκίνου που αντιπροσωπεύουν το 56,5% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου στη χώρα.

Στο μεταξύ, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει ήδη πάρει τη μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, και σημαντική οικονομική στήριξη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Συνέδριο τόνισε ότι ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πανδημία αυτού του αιώνα, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει καλή αγωγή υγείας και ενημέρωση που να ξεκινά από το σχολείο. Το screening όπως είπε, δεν πρέπει να αφορά μόνο τη διενέργεια της εξέτασης αλλά και την αξιολόγηση αυτής, ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη γρήγορης διασύνδεσης από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια αντιμετώπιση, από τη διάγνωση έως την υποστηρικτική αγωγή.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ιδιωτικό τομέα, αλλά τα όρια του δημοσίου τομέα, π.χ. όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας, πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν επιλογές.

Τέλος, σημείωσε την αναγκαιότητα των ογκολογικών συμβουλίων αλλά και την τηλεϊατρική διασύνδεση, που είναι σημαντική για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ, τόνισε ότι η συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών και η πολιτική για τον καρκίνο πρέπει να είναι υπερκομματική.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…