Το φονικό μανιτάρι: Τι προκάλεσε την έκρηξη και τη φωτιά μετά τη σύγκρουση των 2 τρένων
Βρείτε μας στο
NEWS

Το φονικό μανιτάρι: Τι προκάλεσε την έκρηξη και τη φωτιά μετά τη σύγκρουση των 2 τρένων

Εντύπωση προκαλεί σε ειδικούς και μία η έκρηξη και η φωτιά αμέσως μετά την σύγκρουση των 2 τρένων.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τις ευθύνες για τη μοιραία βραδιά.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε και απασχολεί τους ειδικούς ήταν το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά τη σφοδρή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών η έκρηξη πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δύο αμαξοστοιχίες. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δύο αμαξοστοιχίες.

Κατά την σύγκρουση, ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι. 

Για το εφιαλτικό σενάριο σύγκρουσης των δύο τρένων μέσα στην σήραγγα στα Τέμπη μίλησε προ ημερών ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο τραγική εάν τα δύο τρένα είχαν συγκρουστεί μέσα στη σήραγγα, εκτιμώντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να βγουν ζωντανοί έστω και μερικοί άνθρωποι. «Φανταστείτε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαφύγει κανένας από τη μία πλευρά και από την άλλη δεν θα μπορούσε να προσφερθεί βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.