Εγκληματική παράλειψη, «λεκές» στη θητεία του: Ο Αμερικανός πρόεδρος που επί μήνες είχε ξεχάσει πού έχει βάλει τους κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών
Βρείτε μας στο

Μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, είναι να έχει πάντα μαζί του, το περιβόητο βαλιτσάκι με τους κωδικούς, μέσω των οποίων είναι δυνατή η εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Ο Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πως δεν ήταν από τους πιο τυπικούς προέδρους που πέρασαν από το αξίωμα, καθώς σύμφωνα με όσα είπε πρώην ανώτατος αξιωματικός, είχε καταφέρει να χάσει, για αρκετούς μήνες, την κάρτα που αναγράφονται οι κωδικοί των πυρηνικών, το επονομαζόμενο στον Λευκό Οίκο, «Μπισκότο». Έτσι, τα χέρια του Μπιλ Κλίντον, ήταν δεμένα σε περίπτωση που χρειαζόταν να διατάξει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Στη συγκεκριμένη αποκάλυψη προχώρησε ο πρώην στρατηγός των ΗΠΑ, Χιου Σέλτον, στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή». Σημειώνεται πως ο Σέλτον, ήταν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον.

Στο βιβλίο του ο Χιου Σέλτον, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «σε κάποια φάση της διακυβέρνησης Κλίντον οι κωδικοί ήταν χαμένοι για μήνες. Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Τεράστιο ζήτημα».

Τη χαλαρή αντιμετώπιση του Μπιλ Κλίντον πάντως σε τέτοιου τύπου ζητήματα, διαπιστώνει και η βρετανική εφημερίδα «The Independent», σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον Κλίντον στο Λευκό Οίκο σίγουρα δεν θα εκπλαγούν.

Κανείς δεν μπορούσε να τον πιάσει σε θέματα πολιτικής, αλλά το να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ή να κάνει άλλα πιο άχαρα πράγματα δεν ήταν εύκολο γι’ αυτόν».
Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνει και ο Μια παρόμοια ιστορία αφηγείται και ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Πάτερσον.

Ο Πάτερσον λέει ότι την επομένη της ημέρας που έγινε γνωστή η σχέση του Αμερικανού πρώην προέδρου με την Μόνικα Λεβίνσκι, ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον το «μπισκότο», για να ανοίξει το «ποδόσφαιρο», δηλαδή τον χαρτοφύλακα, όπου φυλάσσονται οι εφεδρικοί κωδικοί για να δοθεί η εντολή εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων. Τότε ο Μπιλ Κλίντον τού είπε ότι δεν βρίσκει την κάρτα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

«Νόμιζε ότι την είχε ξεχάσει επάνω» είπε χαρακτηριστικά ο Πάτερσον. «Ειδοποιήσαμε επάνω, αρχίσαμε να ψάχνουμε σε όλο τον Λευκό Οίκο, και τελικά ομολόγησε ότι τους είχε χάσει. Δεν θυμόταν πότε ήταν η τελευταία φορά που τους είχε δει».

Μάλιστα ο συνταγματάρχης ασκεί σφοδρή κριτική στον άλλοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «μπορεί ο Μπιλ Κλίντον να ήταν βέβαιος ότι η πυρηνική απειλή δεν υπήρχε πια και ότι η διαδικασία με την κάρτα των κωδικών ήταν πλέον περιττή. Διαφορετικά, το ολίσθημα αυτό, εάν ισχύουν όσα γράφονται, μπορεί να θεωρηθεί απροσεξία που εγγίζει τα όρια της παράληψης καθήκοντος».

Πάντως, η πραγματικότητα είναι πως η μυστικότητα που συνοδεύει τη διαδικασία για την εκτόξευση κάποιου πυρηνικού πυραύλουέχει δημιουργήσει διάφορους μύθους για τους προέδρους των ΗΠΑ και το «ποδόσφαιρο».

Σημειώνεται πως όπου κι αν ταξιδεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στέκεται πάντα δίπλα του με «το ποδόσφαιρο», τον μαύρο χαρτοφύλακα με την κεραία να προεξέχει.

Κρίσιμο για το σύστημα είναι το «μπισκότο», η πλαστική κάρτα πάνω στην οποία είναι τυπωμένοι οι κωδικοί, τους οποίους ο πρόεδρος πρέπει να διαβάσει πριν δώσει εντολή να γίνει η εκτόξευση.

Οι διοικητές που είναι αρμόδιοι για την εκτόξευση, μόνο όταν ακούσουν τους κωδικούς θα ξέρουν σίγουρα ότι τους μιλά ο πρόεδρος.

Πάντως, ο Κλίντον δεν ήταν ο χειρότερος σε αυτόν τον τομέα, καθώς σύμφωνα με τον μύθο, εκείνος που το είχε «τερματίσει» ήταν ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος φέρεται πως είχε στείλει στο καθαριστήριο το κοστούμι του, στην τσέπη του οποίου βρισκόταν η περιβόητη κάρτα.